Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Använde falska coronatester för att korsa norska gränsen

Kravet på negativt covid-19-test ligger kvar
Här, vid den norska gränsen i Svinesund, stoppades personerna av gränspolisen.
Foto: JUNGE, HEIKO / NTB TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Natten mot tisdagen försökte två personer ta sig in i Sverige från Norge med falska coronatest, rapporterar Dagens Nyheter.

De stoppades av gränspolisen i Svinesund, och erkände att intygen var falska.

– De misstänkta hördes på platsen och sen kan man säga att förundersökning kommit så lång att den egentligen bara ska slutföras, säger Mikael Holmgren, biträdande chef på gränspolisen i Väst, till DN

Personerna skickades tillbaka till Norge när saken uppdagades.

De två personerna, en man och en kvinna, har erkänt att pcr-testen var falska. Det är, rapporterar DN, oklart vad som fick gränspolisen att fatta misstanke kring intygen och vilken relation mannen och kvinnan har.

– Men utredningsläget ser bra ut om jag tolkar situationen rätt. I vår region är det de första ärendena som vi har haft, säger Mikael Holmgren till tidningen.

Personerna misstänks för urkundsförfalskning.

Tidigare på dagen rapporterade P4 Väst att det skulle handla om falska vaccinationsintyg. Detta stämmer inte, enligt DN.

SE MER: Agnes Wold om resande i pandemin

”Man ska inte dela bil om det är en gammal människa som inte är vaccinerad”.