Antonov vill bli delägare i Saab

Publicerad
Uppdaterad
Den ryske finansmannen Vladimir Antonov har lämnat in en formell ansökan till Riksgälden om att gå in som ägare i Saab Automobile.
Det bekräftar Riksgälden och Antonov själv för TTELA.
- Vi kan bekräfta att vi fick in en ansökan från Vladimir Antonov i går (tisdag) kväll, men kan på grund av affärssekretess inte säga vad ansökan innehåller, säger Daniel Barr, projektledare för Saab hos Riksgälden, till TTELA.
Även Vladimir Antonov bekräftar helt kort att han lämnat in en ansökan. Tidigare har han förklarat att han vill gå in med kapital på mellan 440–620 miljoner kronor, så att Saab och dess moderbolag Spyker Cars N.V. kan få ett bättre buffertkapital. Pengar som alltså kan användas när man får problem med likvida medel.

Köra ett Saabrally till

Bakom ansökan till Riksgälden om delägarskap i Saab står Vladimir Antonovs bankgrupp Convers Group. Oleg Sukhorukov, vice vd på Convers Group, vill inte ge några ytterligare kommentarer.
Men han berättar att Antonov tänker köra ett Saabrally till. Då handlar det inte om att övertyga Riksgälden och EIB om att få kliva in som ägare, utan om att ratta en Saab rätt på de svenska vägarna.
De båda tänker nämligen även i år ställa upp i det klassiska Midnattssolsrallyt i mitten av juli. Starten går i Västerås. I fjol tävlade Vladimir Antonov i en Saab 99 Turbo av 1978 års modell. Nu hoppas han tävla i en Saab och också vara delägare i bolaget.
I den nyutkomna boken Cirkus Muller av TV 4-journalisten Jens B Nordström säger Antonov att det i själva verket var han som kom med idén att köpa Saab Automobile och frågade Victor Muller om de skulle göra ett försök. Han hade fallit för märket sedan han haft en 9000 Aero i mitten på 1990-talet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER