Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Anton” sol-och-vårade kvinnor på miljonbelopp

Sol-och våraren Anton använde en bild föreställande den kanadensiske skådespelaren och modellen Antoni Porowski som bland annat vunnit en Emmy för sin roll i Netflixserien "Queer eye". Bilden är tagen från skådespelarens Instagramkonto under en semester i Puerto Rico.
Foto: Polisen
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Mannen i 30-årsåldern gömde sig bakom den falska Tinderprofilen ”Anton, 30”.

Han lyckades solochvåra elva kvinnor på fem miljoner kronor

Nu döms han till fängelse i fyra år och sex månader för grovt bedrägeri.

GT har tidigare berättat att mannen skapat flera falska profiler på dejtingsajter och appar, bland annat Tinder. Där har han kallat sig för "Anton" och använt sig av en bild som föreställer den kanadensiske skådespelaren och modellen Antoni Porowski. 

Han har sedan visat intresse för ett flertal kvinnor för att senare lura dem på pengar.

Mannen döms nu för elva fall av grovt bedrägeri och 146 fall av bedrägeri.

I domen skriver tingsrätten: 

"De grova bedrägerier som riktats mot fysiska personer framstår mot bakgrund av omständigheterna, med det helt hänsynslösa och väl planerade utnyttjande som skett och de allvarliga följder som gärningarna medfört, som mycket straffvärda. De har ett straffvärde som för vart fall påtagligt överstiger straffminimum för grovt bedrägeri."Tidigare dömd

Åklagare Olof Sahlgren har tidigare berättat att mannen totalt lurat elva kvinnor på fem miljoner kronor. 

– Det här är något i en egen klass, har han tidigare sagt om mannens förfarande.

– De har träffat den här mannen på olika dejtingsidor. Han har sedan övertygat dem om en rad olika saker, i vissa fall att han har pengar utomlands och att han behöver hjälp med att flytta över dem till Sverige, säger han. 


I sina meddelanden till kvinnorna försökte han tvinga dem att hjälpa honom med överföringar via bankdosa eller mobilt bankID.
Foto: POLISEN

Den misstänkte mannen, som är i 30-årsåldern, hade precis kommit ut från ett fängelsestraff för grovt bedrägeri. Då hade han också lurat ett flertal kvinnor via olika dejtingsajter och ganska omgående efter att han avtjänat straffet, satte han i gång på nytt.

Enligt åklagare Olof Sahlgren har mannen använt sig av exakt samma metoder som han gjort tidigare.

GT har sökt mannens advokat Kalle Ahlqvist.