Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Antons och Adams pappa dog i spårvagnsolyckan

Familjen bor i Floda en bit utanför Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Elizabeth Peetso.
Foto: HENRIK JANSSON
Anton Peetso, 22.
Foto: HENRIK JANSSON
Elizabeth Peetso har skrivit ett mejl till Göteborg spårvägars vd, Hans Nilsson, där hon uttryckt sin besvikelse över att ingen tagit kontakt med familjen efter olyckan.
Foto: HENRIK JANSSON
Adam Peetso, 20.
Foto: HENRIK JANSSON

Klockan var 09.30, fredagen den 27 augusti, då polisen knackade på dörren.

Anton, 22, och Adam, 20, fick veta att deras pappa Mark Petrićušić hade omkommit i en spårvagnsolycka i Biskopsgården kvällen innan.

– Det är fortfarande svårt att greppa, säger Adam.

De hade sett pushnotiserna. Läst nyhetsartiklarna, om att en person blivit påkörd av en spårvagn i Biskopsgården.

Men Anton och Adam Peetso trodde aldrig att det kunde vara deras pappa, Mark Petrićušić, som hade förolyckats. De bor inte tillsammans med honom, utan med sin mamma i Floda.

09.30 morgonen efteråt knackade polisen på dörren.

– Jag tog bara in informationen och försökte bearbeta det redan då, men man var bara i chock, det är så otroliga nyheter att få på det sättet, säger Anton Peetso.

Elizabeth Peetso tillsammans med sönerna Anton Peetso och Adam Peetso.
Foto: HENRIK JANSSON

För både honom, hans bror Adam och deras mamma Elizabeth uppstod snabbt frågorna. Vart var Mark på väg? Var hade han varit? Hur gick det till när han dog? Behövde han lida?

– Helgen kom och det var så mycket sorg under den helgen, det var mycket frågor och lite svar, berättar Anton.

Vissa svar har de fortfarande inte fått. Andra har klarnat under de tre veckor som snart gått – men enligt familjen har det inte varit tack vare polisen.

Marks pulsklocka stannade 16.10

Mark Petrićušić hade tidigare fått en pulsklocka i present av sina söner. Den hade han på sig vid olyckan, och när familjen senare fick hans tillhörigheter inklusive hans mobiltelefon, som var parkopplad med klockan, kunde de se.

Hans puls hade stannat klockan 16.10 den 26 augusti.

– Till en början visste vi inte om han dog på sjukhuset eller på plats. Men så såg vi på hans pulsklocka att pulsen hade stannat på 16.10, berättar Anton.

Larmet inkom till polisen klockan 16.25.

Familjen har också haft kontakt med vittnen som befann sig på platsen, som berättat om hur privatpersoner kommit med domkrafter för att försöka lyfta upp spårvagnen.

Mark Petrićušić omkom då han blev påkörd av en spårvagn.
Foto: HENRIK JANSSON

”Han var verkligen tillbaka till livet”

Samtidigt har de upplevt att polisen undanhållit information från dem, och bemött dem dåligt.

– På eftermiddagen efter att vi fått dödsbeskedet blev jag uppringd av en polis som informerade lite mer kring vad som hade hänt. Jag frågade om jag kunde få hämta pappas tillhörigheter, nycklar och så, och då sa han att han ser gärna att vi gör det på måndag, för han ville ta helg, säger Anton.

Antons och Adams relation till Mark hade länge varit knacklig, berättar de. Mark hade haft några tuffa år bakom sig, men sedan några år tillbaka hade det ljusnat.

– Han var verkligen tillbaka till livet tyckte vi. Så det kändes som en riktig chock, så orealistiskt att när han är tillbaka så händer det här. Han har verkligen haft det tufft, säger Anton.

Säckar med kläder som pappa Mark Petrićušić lämnade efter sig.
Foto: HENRIK JANSSON

Han och Adam hade börjat återfå kontakten med sin pappa. De hördes av varje vecka, sågs åtminstone någon gång i månaden. 

Fyra dagar efter dödsbeskedet fick de ta farväl av honom på rättsmedicinska.

– Det kändes väldigt fint att få ett avslut ändå. Det var skönt att säga hej då, jag hade bara hoppats att det skulle få vara på ett helt annat sätt.

”Fortfarande svårt att greppa”

Nu har tre veckor gått sedan det overkliga.

– Det är fortfarande svårt att greppa, jag har ju haft släkt som tidigare har avlidit men det har varit på grund av ålder. Då har det varit lite annorlunda, det här är svårare att förstå, när det är i så tidig ålder, när det händer så plötsligt, säger Adam Peetso.

Mark Petrićušić blev 55 år.

Fortfarande önskar familjen fler svar. De vet inte exakt vad som hände där vid 16-tiden den 26 augusti, och hur Mark kunde dö. De antar att han ramlade, men hur det kunde gå till vet de inte. De har fått höra att polisen har videomaterial från händelsen, men det har de inte fått se.

Saker som Mark Petrićušić lämnade efter sig.
Foto: HENRIK JANSSON

Mest frustrerande, mitt i all sorg, är tystnaden från Göteborgs spårvägar.

”Föraren togs om hand av vår personal och kris- och stödarbetet inleddes. Vittnen och passagerarna fick hjälp och stöd av polisen på platsen. Vagnsetet är taget i beslag av polisen för utredning. Även Göteborgs Spårvägar kommer att utreda olyckan. Transportstyrelsen är informerad om händelsen”, skrev de i ett uttalande dagen efter olyckan.

Men Adam, Anton och Elizabeth har inte hört ett ljud från trafikoperatören.

– Att inte ens de har hört av sig, för att säga ”vi beklagar det som hänt, vi finns här om ni vill prata eller ha mer information”, för att ge svar. Vi har än i dag inte fått se videobevakningen, ingenting. Vilket är helt otroligt, det har gått tre veckor ungefär, säger Anton.

Skrev till Spårvägen

Elizabeth Peetso har skrivit ett mejl till Göteborg spårvägars vd, Hans Nilsson, där hon uttryckt sin besvikelse över att ingen tagit kontakt med familjen efter olyckan.

På onsdagen svarade Hans Nilsson att han beklagar familjens stora sorg ”med mitt och Göteborgs spårvägars djupaste deltagande till dig och dina barn”.

Han skriver att det är svårt för Göteborgs spårvägar att få tillgång till drabbades personuppgifter på grund av utredningssekretess. Det är polisens förundersökning som styr ”skedesförloppet” i kombination med Göteborg spårvägars säkerhetsenhets internutredning förklarar han.

Hans Nilsson skriver att han under nästa vecka kan träffa familjen och berätta om vad som hände vid själva olyckstillfället.

Förundersökningen gällande grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död pågår fortfarande säger Linda Frid, förundersökningsledare vid polisens trafikenhet. 

Hon förklarar att ingen information har kunnat lämnas till familjen på grund av att det handlar om en pågående utredning och att det är förundersökningssekretess.

– Vi har inte fått alla uppgifter och all information ännu. Utredningsarbetet fortsätter, säger Linda Frid.

Se också: