Skolmördarens bror: Han sköt mot grannhuset

Den maskerade Anton Lundin Pettersson vid skolattentatet i Trollhättan.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Tre personer mördades i skolattacken i Trollhättan.
Foto: ANNA SVANBERG

Nu har storebrodern till skolmördaren Anton Lundin Pettersson, som attackerade och dödade tre personer på Kronans skola i Trollhättan, berättat om händelsen ur familjens perspektiv.

I ett utdrag ur boken "Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan", som publiceras i Aftonbladet, beskrivs bland annat hur Anton hade förberett sig noggrant under en tid.

I boken som skrivits av journalisten Åsa Erlandsson är Anton Lundin Petterssons bror en nyckel för att man ska förstå vad som ledde fram till de tre morden och Antons egen död på skolan i Trollhättan den 22 oktober 2015, uppger författaren.

Anton blev alltmer aggressiv

Storebrodern, som tidigare inte uttalat sig, berättar liksom ett stort antal andra personer om tiden före attentatet då Anton Lundin Pettersson maskerad och beväpnad med svärd gick in på skolan och högg ner flera personer innan han sköts av polisen.

I boken beskrivs hur han förändrades som person och blev alltmer aggressiv fram till dådet.

Brodern berättar hur Anton vid ett tillfälle sköt med en soft airgun mot grannhuset där det spelades hög musik sent på natten.

"Hiphop var det också, som Anton numera avskydde, så han tog sin soft air gun och sköt mot rutan. Pling! Pling! Pling! Det blev knäpptyst hos grannarna."

Följde forum för högerextremister

Vid ett annat tillfälle lät Anton Lundin  Pettersson bli att svara i telefonen i flera dagar. Mamman började bli orolig.

"Till slut körde hon flera mil sent på kvällen för att knacka på och se om han var okej. Anton, som låg och sov, blev rasande."

Anton följde diskussionsforum för högerextremister och sökte på nätet efter tal av Hitler. När Anton inte fick ett jobb efter en praktikplats på ett företag sjönk han längre ner i hopplösheten.

Söker på tal av Hitler och på Kronans skola

I utdrag ur Åsa Erlandssons bok som Aftonbladet fått publicera beskrivs hur Anton Lundin Pettersson förbereder sig dagen före skolmorden:

"21 oktober, ett dygn kvar. Anton Lundin Pettersson intensifierar sitt surfande och gör oupphörligt sökningar på Kronan i Trollhättan, på tal av Hitler. Han laddar hem en ironisk bild som påstås visa vad som händer med IS-krigare som återvänder till sina hemländer. När det i andra länder utdelas olika former av straff, står det att Sverige ger dem livstids försörjning. Anton Lundin Pettersson går också in på ett antal Facebookprofiler och tittar, trots att han inte är Facebookvän med dem. Han går igenom deras vänlistor och kollar vilka vänner de har."