Anton, 27, hittades död vid Sisjöns badplats 2015. Foto: ANDERS YLANDERAnton, 27, hittades död vid Sisjöns badplats 2015. Foto: ANDERS YLANDER
Anton, 27, hittades död vid Sisjöns badplats 2015. Foto: ANDERS YLANDER
Anton, 27, hittades död vid Sisjöns badplats 2015. Polisens tekniker undersöker platsen. Foto: ANDERS YLANDERAnton, 27, hittades död vid Sisjöns badplats 2015. Polisens tekniker undersöker platsen. Foto: ANDERS YLANDER
Anton, 27, hittades död vid Sisjöns badplats 2015. Polisens tekniker undersöker platsen. Foto: ANDERS YLANDER

Anton knivhöggs till döds – anhöriga nekas ersättning

Publicerad

Två anhöriga till Anton, 27, som knivdödades vid Sisjöns badplats nekas ersättning av Brottsoffermyndigheten.

Anledningen till avslaget är att dådet "sannolikt" hade sin upprinnelse i en knarkaffär, enligt myndigheten.

I slutet av augusti 2015 misshandlades och kidnappades 27-årige Anton vid Kobbegårdens idrottsplats i Askim. Några dagar senare hittades han död vid Sisjöns badplats.

Anton hade dött av förblödning. Han hade fått ta emot ett knivhugg i ena låret och avlidit av sina skador. Antons döda kropp hittades av en ledig polis som rastade sin hund i området.

 

LÄS MER: Polisens teori – Anton mördades för 500 kronor 

 

Åklagaren åtalade två män för mord respektive medhjälp till mord. Huvudmannen, en torped med kopplingar till Hells Angels, dömdes till sex och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död. En annan man, tidigare medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew, dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till detsamma.

Anton dödades vid Sisjöns badplats

Rätten bestämde att männen skulle betala 50 000 kronor vardera i skadestånd till de anhöriga för sveda och värk. De anhöriga ansökte i stället om brottsskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten.

Men nu nekar myndigheten personerna ersättningen, vilket framgår av dokument som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram. Motiveringen är att den skuld som åklagaren ansåg vara ett motiv till att Anton dödades "sannolikt" kommer från en knarkaffär. Det trots att gärningsmännen inte dömdes för narkotikabrott.

"Enligt Brottsoffermyndighetens praxis är det tillräckligt med övervägande sannolikhet för att en omständighet ska kunna läggas till grund för en tillämpning av jämkningsbestämmelsen. Mot bakgrund av uppgifterna i ärendet och det faktum att åklagaren väckt åtal för narkotikabrott, anser Brottsoffermyndigheten att det är övervägande sannolikt att den skuld som (Anton) skulle betala avsåg narkotika.", står det i avslaget.

Brottoffermyndigheten: Ingen ersättning

Myndigheten skriver vidare:

"Myndighetens bedömning är att det brott som (Anton) har utsatts för har haft sin upprinnelse i narkotikahantering. Genom sin inblandning i sådan kriminell verksamhet har han utsatt sig för en ökad risk att skadas. Med hänsyn till att bestämmelsen om jämkning är densamma även i de fall där skadan har lett till döden ska ersättningen jämkas. Enligt myndighetens praxis jämkas ersättningen till noll."

Antons pappa har tidigare uttryckt sin ilska över att gärningsmännen inte dömdes för mord.

– Det känns avigt, orättvist och kränkande mot oss i familjen, sa han då.

 

LÄS MER: Antons pappa om ilskan över domen 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER