Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äntligen! Nu kan väst avnjuta egen whisky

Pär Caldenby, ägare till Smögen Whisky i Hunnebostrand, har doppat pipetten i en tunna som fylldes i juni 2011. Tunnan är av småländsk ek och innehållet av prima virke. Första tunnan är klar att tappa ur om några veckor. Foto: Robin Aron

HUNNEBOSTRAND. Det är inte varje dag som det är premiär för äkta västsvensk whisky. Made in West Sweden.

Faktum är att det aldrig har hänt. Men om tre veckor smäller det.

- Ja, den 20 augusti är det tappen ur den första tunnan. Äntligen, utbrister Pär Caldenby vid Smögen Whisky AB.

Smögen whisky

Var: Ståleröd i Bohuslän, mellan Smögen och Hunnebostrand.

Grundat: 2009.

Vad: Tillverkar maltwhisky.

Produktion: Den första tunnan säljklar 20 augusti 2013.

I lager: 308 tunnor i storlekar mellan 30 och 600 liter.

Pris per tunna (30 liter): Från 13 000 kronor och uppåt. Punktskatter tillkommer.

Pris per flaska (50 cl): Cirka 1 300 kronor är beräknat pris för premiärbuteljerna.

Detta är whisky

Definition: Destillerad spritdryck baserad på säd och som lagrats (i minst tre år) på ekfat.

Huvudtyper: Maltwhisky, grain whisky, blended whisky och Bourbon.

Råvaror i maltwhisky: Mältat korn (som krossats), vatten och jäst.

Bränning: I flera steg, i speciella kopparpannor.

Lagring: Minimum tre år och en dag. Längre tid för större fat.

I begynnelsen var Mackmyra. Det första svenska whiskymärket. Föregångare och i viss mån inspiratör för Pär Caldenby, som är den senaste i raden av svenskar att ge sig i kast med något så osvenskt som whiskytillverkning.

Han trodde inte att Mackmyra skulle lyckas men kan i dag, många år senare, konstatera att han hade fel.

Och kunde Mackmyra sätta svensk whisky på kartan så borde väl Smögen Whisky kunna göra samma sak med västsvensk whisky. Kan man tycka.

- Jo, vi hoppas ju att det ska gå bra, svarar Pär Caldenby.

Hoppas får han och hans underhuggare göra ett tag till, för säljklar whisky är inget man snyter ur näsan.

Tre år och en dag är minimitiden som produkten måste lagras innan den får kallas whisky.

308 tunnor på lagring

Västsveriges första och hittills enda whiskyfabrik har varit i drift i två år, elva månader och en vecka.

Treårsgränsen närmar sig.

- Den 20 augusti slår vi tappen ur den första tunnan, säger Pär Caldenby.

Sedan väntar nästa. Och nästa. Och nästa...

- Vi räknade i går. Det är 308 totalt.

Varje tunna, stor som liten, är värd sin vikt, om inte i guld, så snudd på.

Vi ser oss andaktsfullt om. Olika färg på locken berättar om vilken gång i ordningen det är som en tunna används för lagring. Och datum för när lagringen påbörjades ger en vink om när innehållet är klart att börja sälja, dricka eller hälla på flaska.

Mest stolt är Pär Caldenby över tunnorna som tillverkats av svensk ek. De gör slutprodukten ännu mera svensk, ännu mera unik, ännu mera spännande.

- Ek från Småland, upplyser företagets alltiallo och slår tappen ur en av svensktunnorna, doppar ner en pipett av större modell och suger upp en slurk.

Invecklad process

Men tillståndet för provsmakning gäller inte här, så först får vi förflytta oss till anläggningens hjärta. Ett rum fyllt med behållare av olika form och material.

På golvet står några säckar med krossad malt. Pär Caldenby gräver fram en näve och visar hur det som ska bli whisky om drygt tre år ser ut i sitt första förstadium.

Hela processen är invecklad värre och ska inte beskrivas här. Inte i detalj. Men helt kort kan nämnas att krossad malt förenas med vatten innan jäst tillsätts. Sedan handlar det om upphettning och sjudning, om exakta temperaturer och om huvud, hjärta och svans som ska separeras från varann.

Pär Caldenby beskriver den mellersta tredjedelen av den nästan färdiga produkten som hjärtat. Den tas om hand sedan den första tredjedelen (huvudet) skickats tillbaka till en tidigare hållplats i anläggningen. För svansen väntar samma öde. Den är inte god nog att bli whisky utan får förenas med huvudet och nyare satser med blivande whisky i det eviga kretsloppet.

Från det sista av alla kärlen leder en slang mot en tunna som står klar att ta emot.

På tunnan som är på väg att fyllas står ett nummer och årtalet 2013. Därunder dagens datum.

Pär Caldenby räcker över det ena av glasen han fyllt med vätska från tunnan tillverkad av småländsk ek.

20 augusti smäller det

Innan vi förenas i en skål varnar han för alkoholhalten.

- Över 60 procent, så du ska kanske inte dra i dig hela.

Hur det smakade? Jo, det vore fel att klaga. Och om tvåårig, blivande whisky smakar så här bra, hur angenämt kommer inte den tre-, fyra-, eller fem-åriga produkten att smaka när den så småningom blir klar?

Ett första svar ges snart. Den 20 augusti är det dags.

- Det är mitt i veckan men helgen därefter blir det nog nån liten ceremoni, ler ägaren Pär Caldenby.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!