Att den norska regeringens beslut orsakat svallvågor av irritation och ovisshet bland de svenska gränspendlarna har nog undgått få under den gångna månaden.
Stängningen av den norska gränsen innebar att de som tidigare undantagits från alla typer av gränsbeslut i Norge, nu inte längre fick gå till jobbet.
Någon inkomst eller annan ersättning, till exempel permitteringspeng eller a-kassa, har de inte heller fått.
För Gitte Löf, som bor i värmländska Charlottenberg och jobbar som teknikreparatör i Norge, innebär det att hon går en tuff månad till mötes.
– Men jag klarar mig inte i evigheter utan att jobba, och det kommer bli en tuff månad i mars, så klart, sa hon den 18 februari, då framtiden fortfarande var oviss.
Situationen inte löst för veckopendlarna
Då hade hon varit hemma sedan den 29 januari, då gränsstängningen trädde i kraft. För GT har hon tidigare beskrivit en ekonomisk oro, men också en solidarisk oro för de som har det sämre ställt än henne.
– Lyckligtvis klarar vi att betala huset på en lön. Men jag kan inte sitta här hur länge som helst och inte ha inkomst. Det är det ingen som kan, har hon sagt tidigare.
Sedan slutet av januari har det ställts krav på Norge, både från Sverige och de andra nordiska gränsländerna, att lösa situationen.
Det har den nu alltså gjort – men bara till hälften.
För i fredags, efter ett telefonsamtal mellan statsminister Stefan Löfven och norska diton Erna Solberg, stod det klart att gränsen öppnas igen.
Men bara för dagpendlarna.
Kravet är att man, precis som innan, ska kunna uppvisa ett högst sju dagar gammalt negativt coronatest, och att man återvänder till hemlandet direkt efter avslutat arbetspass.
De som veckopendlar till arbetet tvingas fortsatt att vara hemma.

”Var nog lite efterlängtad på jobbet”
Gitte Löf är däremot en av de som för egen del gladdes av beskedet – och på måndagen kunde hon alltså gå till jobbet och tjäna lön för första gången på en månad.
– Dagen har varit bra tycker jag, jag var nog lite efterlängtad på jobbet, absolut, säger hon när hon är hemma i villan i Charlottenberg efter arbetsdagen.
Hon berättar att hon var tvungen att ha många papper på plats för att kunna ta sig in till Norge. Hon behövde ha med sig ett negativt coronatest, och sen göra ett nytt på gränsen.
– Jag behövde visa upp var jag är folkbokförd, registrera mig på norska regeringens hemsida, ha giltig legitimation, anställningsbevis, och så har jag säkert glömt något men allt var i sin ordning imorse i alla fall.
Men det gick inte lika smidigt till för alla. P4 Väst rapporterade under måndagen att de som försökt ta sig över gränsen för att testa sig på den norska sidan, tvingades att vända.
En dagpendlare berättar för P4 att han till och med fick poliseskort tillbaka till Sverige.
Anledningen är att svenskar måste ha med sig ett negativt coronatest gjort i Sverige, för att få släppas in i Norge.

Ökade testmöjligheter i Strömstad
De nya rutinerna har med andra ord orsakat förvirring, något som har lett till att vårdcentralen Bohusliden i Strömstad har startat upp snabbtestning för dagpendlarna.
– Vi har bestämt oss för att försöka erbjuda så många som möjligt av de gränspendlare som åker dagligen, att ta prov hos oss. Det är för att de tidigare tagit prover regelbundet och sen ramlat ur den rutinen på norska sidan, säger Charlotte Eriksson, verksamhetschef på vårdcentralen.
På Facebook skrev Strömstads kommun ett inlägg i helgen, om att många haft frågor hur testningen rent praktiskt ska lösas. Där meddelade man bland annat att man lyft behovet om ökad testkapacitet till länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen, och att man undersöker huruvida svenska självteser godtas för inresa till grannlandet.
”Det här var droppen”
Trots Gitte Löfs glädje över att vara tillbaka på jobbet, få träffa kollegerna igen och få sin inkomst säkrad, anser hon att för mycket har ställts på ända under pandemin. Under hela det gångna året har turerna varit många, men gränsstängningen i januari blev för mycket.
– Jag kommer ju att söka mig ett jobb i Sverige. Jag har pendlat så länge, men det här var litegrann droppen, och jag tror att många svenskar är med på det, säger hon.