Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antisemitiskt test spreds på skolor

Foto: Lerums kommun/Göteborgs universitet
Flera skolor har fått lappar med antisemitiskt innehåll.Foto: Lerums Kommun
Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet.Foto: Göteborgs universitet

Lappar som uppmanar elever att ta del av ett interaktivt test med budskapet att Förintelsen aldrig ägt rum, har spridits på minst två skolor i Lerums kommun.

Det berättar  P4 Göteborg.

Det rör sig om samma test som den Sverigedemokratiske politikern Anders Björkroth spred i sociala medier under hösten.

På lapparna, som satts upp på Rydsbergsskolan och gymnasiet i Lerum under de senaste dagarna uppmanas elever att gå in på ett test på internet, ett så kallat quiz, där användaren får ett felmeddelande varje gång ett svar väljs som överensstämmer med den vetenskapliga och historiskt korrekta bilden av vad som skedde i förintelselägren under Andra Världskriget. 

Svar som i stället ifrågasätter omfattningen eller att Förintelsen över huvudtaget ägt rum, ger i testet ett "rätt" svar.

"Det är lurigt"

Emil Beckman, rektor på Rydsbergsskolan i Lerum säger till P4 Göteborg att han först trodde att det rörde sig om ett seriöst kunskapstest, då han bara såg papperslapparna med texten: "Se hit! Vad vet du om förintelsen? Testa dina kunskaper".

– När man ser det så tänker man vad bra. För att i de här tiderna är det bra att vi får reda på hur det faktiskt gick till. Det ger ett seriöst intryck så det är lurigt, säger Emil Beckman, rektor på Rydsbergsskolan i Lerum till P4 Göteborg.

Testet uppmärksammades redan i höstas då GT kunde avslöja att ett av Sverigedemokraternas affischnamn i Göteborg, Anders Björkroth, hade spridit det i sociala medier.  

– Det var ett misstag. Det var jävligt klantigt gjort. Jag visste inte vad det var för ett test. Hade jag gått in och tittat och sett vad det handlade om hade inlägget inte hamnat där, sa Anders Björkroth till GT då.

Anders Björkroth, som efter valet utsågs till nämndeman och valdes in i kyrkofullmäktige samt satt i partiets distriktsstyrelse vid tiden, hade senare självmant tagit ner inlägget då det påtalades som olämpligt.

"Fruktansvärt osmakligt"

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson, S, kommenterade då SD-politikerns publicering av testet som osmakligt.

– Det är fruktansvärt osmakligt. Helt absurt. Att vi lever i en tid när man kan lägga ut en sådan sak, att man ens kan påstå sådana saker. Jag får bilder på näthinnan av överlevare från Förintelsen som berättar om sina fruktansvärda upplevelser, om den kraftsamling som krävs att orka berätta. Den här revisionismen när det gäller Förintelsen ... det är bara förfärligt, sa hon då.

Till P4 Göteborg säger Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, att testet är ett nytt sätt för Förintelseförnekar att nå ut med propaganda.

– Man har uppdaterat förnekandet till hur en hemsida ska se ut år 2018 med en viss grad av interaktivitet och lättillgänglighet, säger han till P4 Göteborg.