Foto: Lerums kommun/Göteborgs universitetFoto: Lerums kommun/Göteborgs universitet
 Foto: Lerums kommun/Göteborgs universitet
Flera skolor har fått lappar med antisemitiskt innehåll. Foto: Lerums KommunFlera skolor har fått lappar med antisemitiskt innehåll. Foto: Lerums Kommun
Flera skolor har fått lappar med antisemitiskt innehåll. Foto: Lerums Kommun
Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitetChrister Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet
Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet

Antisemitiskt test spreds på skolor

Publicerad

Lappar som uppmanar elever att ta del av ett interaktivt test med budskapet att Förintelsen aldrig ägt rum, har spridits på minst två skolor i Lerums kommun.

Det berättar  P4 Göteborg.

Det rör sig om samma test som den Sverigedemokratiske politikern Anders Björkroth spred i sociala medier under hösten.

På lapparna, som satts upp på Rydsbergsskolan och gymnasiet i Lerum under de senaste dagarna uppmanas elever att gå in på ett test på internet, ett så kallat quiz, där användaren får ett felmeddelande varje gång ett svar väljs som överensstämmer med den vetenskapliga och historiskt korrekta bilden av vad som skedde i förintelselägren under Andra Världskriget. 

Svar som i stället ifrågasätter omfattningen eller att Förintelsen över huvudtaget ägt rum, ger i testet ett "rätt" svar.

"Det är lurigt"

Emil Beckman, rektor på Rydsbergsskolan i Lerum säger till P4 Göteborg att han först trodde att det rörde sig om ett seriöst kunskapstest, då han bara såg papperslapparna med texten: "Se hit! Vad vet du om förintelsen? Testa dina kunskaper".

– När man ser det så tänker man vad bra. För att i de här tiderna är det bra att vi får reda på hur det faktiskt gick till. Det ger ett seriöst intryck så det är lurigt, säger Emil Beckman, rektor på Rydsbergsskolan i Lerum till P4 Göteborg.

Testet uppmärksammades redan i höstas då GT kunde avslöja att ett av Sverigedemokraternas affischnamn i Göteborg, Anders Björkroth, hade spridit det i sociala medier.  

– Det var ett misstag. Det var jävligt klantigt gjort. Jag visste inte vad det var för ett test. Hade jag gått in och tittat och sett vad det handlade om hade inlägget inte hamnat där, sa Anders Björkroth till GT då.

Anders Björkroth, som efter valet utsågs till nämndeman och valdes in i kyrkofullmäktige samt satt i partiets distriktsstyrelse vid tiden, hade senare självmant tagit ner inlägget då det påtalades som olämpligt.

"Fruktansvärt osmakligt"

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson, S, kommenterade då SD-politikerns publicering av testet som osmakligt.

– Det är fruktansvärt osmakligt. Helt absurt. Att vi lever i en tid när man kan lägga ut en sådan sak, att man ens kan påstå sådana saker. Jag får bilder på näthinnan av överlevare från Förintelsen som berättar om sina fruktansvärda upplevelser, om den kraftsamling som krävs att orka berätta. Den här revisionismen när det gäller Förintelsen ... det är bara förfärligt, sa hon då.

Till P4 Göteborg säger Christer Mattsson, forskare vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, att testet är ett nytt sätt för Förintelseförnekar att nå ut med propaganda.

– Man har uppdaterat förnekandet till hur en hemsida ska se ut år 2018 med en viss grad av interaktivitet och lättillgänglighet, säger han till P4 Göteborg.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER