Antipiratbyrån glädjs åt domen

Publicerad
Uppdaterad
Antipiratbyrån gläds över domen mot den 27-årige fildelaren.
Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, tycker att straffet på 80 dagsböter är rimligt.
- Det är uppenbart inte så lätt att komma undan som piraterna har trott, säger han.
Henrik Pontén menar att domen var väntad. Men 27-åringen är bara den tredje personen i Sverige som fällts för brott mot upphovsrätten genom fildelning. - Domen visar att det inte går att komma med invändningar i efterhand, säger Henrik Pontén. Det var Antipiratbyrån som anmälde 27-åringen. Men man kommer inte att fira domen. - Nej, det ska vi inte göra. Det är olyckligt att man ska behöva driva det så här långt, säger han. - Vi fortsätter att arbeta för upphovsrätten. Det här är bara ett steg på vägen. Tobias Andersson, pressansvarig på Piratbyrån, är mycket kritisk till tingsrättens beslut. Han tycker att det är ett orimligt högt bötesbelopp. - Bland andra som har fått 80 dagsböter kan du hitta knarkbrott, kvinnomisshandel och folk som kört onyktra, säger han och fortsätter: - Straffet stämmer inte med den genomsnittlige svenskens rättsmedvetande. Expressen.se har förgäves sökt 27-åringen för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER