Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antikroppstester startar till hösten

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det dröjer ytterligare några månader innan Västra Götalandsregionen kommer att ha kapacitet att erbjuda privatpersoner antikroppstester.

Testningen kan troligen starta i september, rapporterar regionens nyhetssajt.

Just nu läggs resurserna på att testa allmänheten för pågående covid-19-infektion.

För närvarande kan privatpersoner i Västra Götalandsregionen testa sig för covid-19 via vårdcentralerna. Ett PCR-test, som tas med en pinne i näsa och svalg, visar om du just nu är infekterad av coronaviruset.

Enligt regionens nyhetssajt Vgrfokus.se görs nu omkring 10 000 sådana tester i veckan.

– Vi anser att det är mer prioriterat att stoppa smittspridningen genom att bryta smittkedjor. Därför lägger vi våra begränsade resurser nu under sommarperioden på att ta reda på om man har en pågående infektion och därmed riskerar att smitta andra, säger Jan Kilhamn, stabschef för regional särskild sjukvårdsledning.

Antikroppstester i september

Till hösten, troligen i september, kommer regionen också att erbjuda test som visar om man har antikroppar mot covid-19. Det görs via blodprov. Kostnaden för privatpersoner blir 160 kronor.

För att kunna genomföra testerna behöver regionen bygga upp en organisation med tillräcklig kapacitet vad gäller personal och laboratorieanalyser.

Vgrfokus.se konstaterar att det i nuläget testas omkring 2 000 personer i veckan för antikroppar. Då prioriteras patienter, personal och personer i riskgrupper.

– Jag vill understryka att även om man har antikroppar kan man inte röra sig fritt och hursomhelst i samhället – man riskerar ändå att sprida smitta vidare till andra som inte har antikroppar. Man behöver fortsätta att hålla avstånd och vara noga med att tvätta händerna, säger Jan Kihlman till regionens nyhetssajt.