Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Antikroppstester på väg till VG-regionen

Ny studie: Nio av tio får antikroppar efter corona
Under vecka 40 kommer antikroppstester öppnas för allmänheten i Västra Götaland.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från och med vecka 40 kommer antikroppstesterna öppnas för allmänheten i Västra Götaland, uppger regionen i ett pressmeddelande.

– Provtagningen av kommunal hälso- och sjukvårdspersonal och brukare har börjat och kommer att utökas successivt de närmaste veckorna. Sedan öppnar vi för allmänheten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, i pressmeddelandet.

Västra Götalandsregionen har nu startat med antikroppstester för bland annat sjukhuspersonal.

Om ett par veckor, med start vecka 40, kommer allmänheten kunna boka och testa sig för antikroppar mot covid-19.

Den som vill boka ett antikroppstest kommer kunna göra det via en särskild webbplats med information om vilka vårdcentraler och sjukhus som erbjuder tjänsten. 

– Provtagningen av kommunal hälso- och sjukvårdspersonal och brukare har börjat och kommer att utökas successivt de närmaste veckorna. Sedan öppnar vi för allmänheten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström i ett pressmeddelande.

Drygt 19 000 sjuka sammanlagt

Fram till den 6 september hade Västra Götalandsregionen tagit drygt 42 000 antikroppstester på patienter och sjukvårdspersonal.

Från och med den här veckan har man utökat testerna till att också innefatta omsorgspersonal som jobbar kommunalt samt brukare i särskilt boende och hemtjänst.

Fram till klockan 14 på onsdagen hade 19 091 personer testats positiva för covid-19 i Västra Götaland.

Under vecka 36 var antalet nya fall av covid-19 295 stycken, något högre än veckorna innan men betydligt lägre än början av sommaren. 

Smittskyddsläkaren: ”Stanna hemma” 

Antalet personer som behöver vårdas för sjukdomen på sjukhus minskar också stadigt i Västra Götalandsregionen.

På torsdagsförmiddagen var det 39 personer som vårdas på något av regionens sjukhus för covid-19, varav fem av dem på IVA. 

– Vi måste fortsätta att hindra smittspridningen. Har man luftvägssymtom eller andra symtom på covid-19 ska man stanna hemma och kontakta sin vårdcentral för provtagning. Det är inte minst viktigt nu när vi återvänder till arbetsplatser och skolor efter sommaren, för att undvika att smitta människorna vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland, i pressmeddelandet.