Provtagningen utökas på Landvetter flygplats

Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Kristine Rygge, vaccinsamordnare.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet covidfall ökar för tredje veckan i rad visar Västra Götalandsregionens veckorapport som kom under torsdagen. 

Ovaccinerade som kommer hem med smitta från utlandsresor fortsätter att ligga bakom många av fallen. 

Nu planerar regionen att förstärka provtagningen på Landvetters flygplats.

Under vecka 30 konstaterades 499 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Smittspridningen är fortsatt låg men ökar samtidigt för tredje veckan i rad. 

Den största ökningen syns fortsatt bland ovaccinerade personer i åldergruppen 20-29 år i Göteborgsområdet. Men procentuellt ökar det mest bland personer som är 40-49 år gamla. 

Precis som tidigare är utlandsresor en stor anledning som ligger bakom den ökade smittspridningen. Regionen planerar därför för att utöka provtagningen på Landvetters flygplats. Öppettiderna kommer att utökas och rutinerna för PCR-test ska förenklas. 

– Det är viktigt att fortsätta att hålla avstånd, undvika trängsel och testa sig om man har symtom. Pandemin är inte över och det gäller att både individer och verksamheter fortsätter att följa rekommendationerna. Provta dig när du rest i länder utanför Norden. Det gäller inte bara efter flygresa, utan även resor med bil eller buss, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande. 

Covidbeviset utökas 

Från och med den 12 augusti kommer även E-hälsomyndighetens covidbevis att utökas. Det kommer då även att omfattas av ett tillfrisknandebevis. Det betyder att ovaccinerade personer som haft covid-19 men som nu är friska kommer att kunna visa upp den informationen. 

Det är dock inte alla som kan få ett sådant bevis. Testet måste vara utfört av legitimerad sjukvårdspersonal för att kunna gälla. 

– Det här berör enbart ovaccinerade och eftersom de flesta PCR-prover som tagits Sverige är självtester så handlar det om ett fåtal som kan bli aktuella för tillfrisknandebevis. Det är vaccination mot covid-19 som är viktigast både för den som vill ut och resa och generellt för alla som vill undvika allvarlig sjukdom, säger Jan Kilhamn, beslutsfattare i VGR:s särskilda sjukvårdsledning i ett pressmeddelade. 

Vaccintider för 16-17 åringar

Nästan 1 700 000 doser har getts ut i regionen. Det innebär att över 75 procent av alla vuxna fått minst en dos av vaccinet. 

Regionen menar också att man börjar se ett resultat av de riktade insatser som man satsat på i områden där färre personer tenderar att vaccinera sig. 

I nästa vecka kommer 16-17 åringar kunna vaccinera sig och vaccinsamordnare Kristine Rygge menar att det finns gott om vaccin. 

– Vi ser de närmsta veckorna att det framför allt är dos två som kommer att dominera, men det kommer att finnas tillräckligt med dos ett så att både 16-17 åringar kan börja bli vaccinerade och att de andra kan fortsätta vaccinera sig.

Fortsatt hårt tryck på sjukvården 

När vaccineringen av 16-17 åringar börjar är det viktigt att även de som är över 18 fortsätter att boka in sig, framhåller Kristine Rygge. Hon menar att det verkar ha gått fram att det är viktigt med två doser för att få fullt skydd, men att man har sett en hel del avbokningar i semestertider. 

– Folk har kanske tänkt att nu är jag på semester och jag kanske kan lösa det här lite längre fram och det som är olyckligt då är att har man bokat en tid så finns det både personal och en spruta avsatt för dig. Det är väldigt viktigt att man ringer och avbokar tiden om man vet med sig att man inte kan komma, så att den kan gå till någon annan. 

GT har tidigare skrivit hur Västsveriges olika regioner kommer att gå till väga nu när de första omyndiga personerna ska ta vaccinet. 

Avslutningsvis understryker man från regionens sida att sjukhusen fortfarande har en hög belastning men att den i nuläget främst beror på andra vårdbehov än pandemin. Under sommaren ökar vanligtvis vårdbehovet mycket på grund av att turister kommer till regionen. 

Se också: