Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lyckades treåringen rymma från förskolan

Anders Andrén, sektorschef utbildning för stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg. Foto: Pressbild
Den treåriga pojken rymde från förskolan i Göteborg under onsdagen. Bilden är inte kopplad till händelsen. Foto: Shutterstock

Det var flera rutiner som brast på förskolan när treåringen rymde och hittades av en privatperson ute på en hårt trafikerad gata i Göteborg.

– Personalen glömde bort den här pojken i samband med att barnen flyttades mellan två avdelningar, berättar Anders Andrén, sektorschef för utbildning i stadsdelen Norra Hisingen.

Det var strax efter klockan 11.30 på onsdagen som en pojke i treårsåldern försvann från förskolan i Göteborg. Pojken irrade enligt polis omkring på en trafikerad gata när han togs hand av en privatperson som inväntade polis vid en busshållplats.

Ansvarig chef i stadsdelen, sektorschef Anders Andrén, har skaffat sig information om rymningen under torsdagsförmiddagen.

Kunde öppna grind

– Det skedde en överflyttning av barn mellan två avdelningar i samband med att de vilat, men man missade att ta med den här pojken till den andra avdelningen, berättar Andrén.

Där sker miss nummer ett.

Sedan tar sig pojken ut på förskolans gård och ännu en miss sker.

– Därifrån har han på något sätt lyckats öppna en av grindarna och ge sig i väg. Grindarna ska vara barnsäkra, men pojken kunde ända ta sig ut via en grind. Vi kommer att se över alla grindar på förskolorna så att detta inte ska kunna upprepas.

Andrén vill dock inte utesluta att någon grind inte var stängd i samband med rymningen. 

Ordinarie personal

Andrén säger också att det var sedvanliga rutiner på förskolan med överflyttningen av barnen.

– Man kan inte heller förklara misstaget med att det var orutinerad personal som arbetade. Det var inte heller låg personaltäthet, det var sex personer i tjänst på de två avdelningarna som vid detta tillfälle hade totalt 31 barn.

Under onsdagen upprättades en polisanmälan av jourhavande förundersökningsledare. Brottsmisstanken är ”framkallande av fara för annan” 

Hur ser du på att förskolan polisanmälts?

– Det känns ju inte bra att en av förskolorna jag är ytterst ansvarig för polisanmäls, men samtidigt är det ju varje medborgares plikt att anmäla om man misstanker att något brottsligt sker. Nu får man utreda om så skett.

Hade rymt hemifrån

Polis har uppgifter på att ett annat barn försvann från samma förskola ganska nyligen, stämmer det?

– Det kan jag dementera. Däremot körde en polisbil ett barn till förskolan för några veckor sedan, men detta barn var hemma denna dag. Barnet hade alltså rymt hemifrån, inte från förskolan den gången, säger Anders Andrén.

Chefen vill inte redan nu säga om det blir några konsekvenser för personalen i fråga, men uppger att det kan bli frågan om det. Tills vidare går man igenom de rutiner som gäller och som personalen borde hållit sig till när pojken försvann.

Dessutom kommer alla grindar att ses över snarast möjligt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!