Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Simon Engelin Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENSimon Engelin Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Simon Engelin Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Nazistledaren Simon Engelin åtalas efter stora polisbråket

Publicerad

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september slutade i bråk med polisen.

Nu åtalas Simon Engelin, den lokala nazistledare som ansökte om organisationens demonstrationstillstånd.

Enligt åklagaren har Engelin gjort sig skyldig till ohörsamhet mot ordningsmakten.

Simon Engelin var vid tiden för demonstrationen gruppchef i Göteborg. I den rollen ansökte han och ansvarade han för tillståndet då nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i staden den 30 september förra året.

Själv nekar Simon Engelin till brott.

Varför vill han inte utveckla vidare.

– Det har inte du med att göra, säger han till GT.

Men enligt åklagaren har han i samband med att organisationen gick mot mötesplatsen inne i centrala Göteborg inte följt polisens order. 

 

LÄS MER: Nazistledarna som greps för upploppen i Göteborg

 

Simon Engelin var en flera medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen som några veckor efter marschen i Göteborg återkom till Avenyn.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Femtontal nazister utreds

Han har enligt åklagaren "deltagit i en folksamling som avvikit från den anvisade vägen och stört allmän ordning"

Han ska också, enligt åklagaren, ha trängt sig förbi och inte följt uppmaningar som poliser gett på platsen "i ord, gester och kroppsrörelser"

Och han är inte ensam om att utredas för liknande händelser.

– När det gäller ohörsamhet mot ordningsmakten har jag ett femtontal utredningar till, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Det rör sig i Simon Engelins fall om händelsen vid Liseberg där demonstrationståget plötsligt bryter av från den väg som polisen anvisat mellan husen i Gårda för att i stället ta sig upp mot en plats där motdemonstranter, en del av dem maskerade och beväpnade med stenar, samlats uppe vid Lisebergs entré.

 

LÄS MER: Elva motdemonstranter dömdes för våldsamt upplopp 

 

Bröt mot polismännens order

– Han deltar i en folksamling som stör ordningen. De vänder vänster vid Ica Focus. Polisen gör befallningar och jag menar att han inte åtlytt dessa, säger Ulrika Åberg. 

Spelar det in att han var den som sökte tillstånd för demonstrationen?

– Han är då kanske väl medveten om var man får gå och inte får gå.

I samband med situationen då demonstrationståget vek av greps också ett tjugotal personer misstänkta för våldsamt upplopp, alternativt ohörsamhet mot ordningslagen. Dessa gick längst fram i tåget och hade skurits av vid polisens insats att hejda tåget. 

De släpptes senare och misstankarna mot dem avskrevs senare under hösten.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER