Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställda pekas ut efter kopparstölder

Sju anställda vid Göteborgs Spårvägar misstänks för försäljning av stulen koppar.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Hans Nilsson är vd för Göteborgs spårvägar. Han tillträdde tjänsten i höstas.
Foto: Göteborgs Spårvägar

Sju anställda vid Göteborgs Spårvägar pekas ut i samband med försäljning av stulen koppar. 

– Vi kommer inte längre själva där i utredningen då det krävs tillgång till sådant som bara polisen har tillgång till. Det råder förundersökningssekretess och vi är måna om att skydda våra anställda. Vi har satt polisens utredare i direktkontakt med KPMG och vi har bett KPMG att ge polisen tillgång till allt material från vår utredning. Polisen har således tillgång till alla individrapporter, säger Malin Andersson, HR-chef vid Göteborgs spårvägar, till Göteborgs-Posten.

Banteknik är en del av Göteborgs Spårvägar som ansvarar för drift, service och underhåll av räls och kontaktledningar. En av arbetsuppgifterna är att ta ner och sätta upp ny koppartråd längs spårvägen. 

Göteborgs Spårvägars vd Hans Nilsson polisanmälde i höstas misstänkt stöld av koppar som kan ha skett inom banteknik. 

Revisionsbyrån KPMG avslutade nyligen granskningen på individnivå där sju anställda på banteknik pekas ut.

Metallskrot från banteknik ska säljas till Stena Recycling, men KPMG har identifierat minst 19 besök vid sex adresser som inte tillhör återvinningsföretaget där metallskrot köpes. Det framgår dock inte av KPMG:s rapport om de sju anställda verkligen har gjort sig skyldiga till stöld och försäljning av kopparskrot. 

Polisen: Det pågår en förundersökning

Göteborgs Spårvägar har lämnat över den fortsatta utredningen till polisen.

Christina Lind Domstad vid Göteborgspolisen leder utredningen och bekräftar att det pågår en förundersökning.

– Vad det här kokar ner till, en eller flera personer, det kan jag inte svara på i dag, säger Christina Lind Domstad till tidningen.