Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställd på sjukhus läste sin chefs journal – fick sparken

Dagens tre största inrikesnyheter.
Medarbetaren hade jobbat på Södra Älvsborgs sjukhus i runt 30 års tid.Foto: REHNMAN LENNART / GT / EXPRESSEN

En anställd på Södra Älvsborgs sjukhus tjuvläste sjukhusdirektörens personliga journal.

Övertrampet upptäcktes under en rutinkontroll och händelsen anmäldes, något som resulterade i att den mångåriga anställda fick sparken, skriver BT. 

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås utför varje månad slumpmässiga kontroller av ett 70-tal anställda som varit inne i sjukhusets journalsystem.

Anledningen till det är att man vill fastställa att personerna har behörighet att ta del av de känsliga uppgifterna.

De som har rätt att nyttja systemet är aktuell sjukvårdande personal, de som har ett kvalitetssäkrande uppdrag från verksamhetschefen och de som behöver inhämta personuppgifter för att använda vid exempelvis fakturering.

Upptäcktes vid rutinkontroll

Det var vid en rutinkontroll som sjukhuset blev varse om att en anställd som arbetade med systemförvaltning tagit del av sjukhusdirektörens egen journal.

Något som personen, som för övrigt arbetat på sjukhuset i närmare 30 års tid, inte hade rätt att göra.

Dessutom tyder allt på att övertrampet skedde avsiktligt, skriver BT.

– Den här personen hade stor kunskap om reglementet, eftersom en av arbetsuppgifterna var att utbilda andra medarbetare i vad man får och inte får göra i journaler, säger Henrik Hermansson, administrativ chef på sjukhuset till tidningen.

Personen polisanmäldes av sjukhuset, men förundersökningen lades nyligen ner. Däremot har personen avskedats från arbetsplatsen.