Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Anställda blev smittade i fikarummet

Hallands sjukhus i Varberg provtar 70 anställda för coronaviruset. Sex har hittills bekräftats smittade
Hallands sjukhus i Varberg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anslag med information om coronaviruset på Hallands sjukhus Varberg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
70 anställda på Varbergs sjukhus snabbtestas för corona
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

En anställd på intensivvårdsavdelningen på Varbergs sjukhus började känna sig sjuk under ett arbetspass i förra veckan.

Nu har hon själv, och flera kolleger, konstaterats smittade med det fruktade coronaviruset.

– Det är unikt, just nu, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus.

Hallands Nyheter skriver samtidigt att den först smittade kvinnan tidigt ville bli testad för coronaviruset – men nekades.

På intensivvårdsavdelningarna runtom i landet vårdas de allra svårast sjuka patienterna, de som är nyopererade eller har akuta hjärtsjukdomar. 

Den stora infektionsrisken ställer extra stora krav på god hygien. 

Trots det misstänker nu Hallands sjukhus att det fruktade coronaviruset, covid-19, börjat sprida sig inom personalgruppen. Region Halland misstänker att smittan kan ha spridits bland annat i personalens fikarum.

Smittspridning mellan medarbetare

Ett sjuttiotal anställda och de patienter som vårdats på avdelningen snabbtestas nu. Sex ur personalen har hittills konstaterats sjuka, fem av dem på intensivvårdsavdelningen.

– Det är troligt att det skett smittspridning mellan medarbetare på intensivvårdsavdelningen, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef Hallands sjukhus.

GT kan nu berätta att den kvinna som först konstaterades smittad nyligen kom hem från en semesterresa i österrikiska Alperna. Efter helgen i förra veckan återkom hon till arbetet på intensivvårdsavdelningen men började känna sig dålig under ett arbetspass.

Hallands sjukhus i Varberg.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Började känna sig sjuk

– Den dag hon gick hem kände hon visst obehag, säger Marianne Kondrup, kommunikatör vid Region Halland och fortsätter:

– Hon kände sig lite dålig och gick hem. Det var inte hosta och snuva och mer typiska symtom utan hon kände sig lite ”olustig”. Hon började känna sig sjuk, men det var inte så att hon gick omkring och hostade i flera dagar på IVA.

Vid den tid då kvinnan gick hem tillhörde inte det område i Österrike som hon semestrat på listan över riskområden. Därför kopplades inte hennes sjukdom till den pågående smittspridningen, samtidigt som hennes besvär beskrivs som lindriga.

Först under tisdagskvällen konstaterades att kvinnan bar på coronaviruset. 

Sjukhuschefen: ”Fullt friska ska arbeta”

Samtidigt hade flera av hennes kolleger vid samma avdelning börjat känna sig sjuka. De ska bland annat ha känt symtom i luftvägarna och testades.

Under torsdagsmorgonen stod det klart att ytterligare fyra anställda inom samma personalgrupp smittats. Och senare under torsdagen ytterligare en anställd vid en annan avdelning.

”Enligt genomförd smittspårning har personen sannolikt blivit smittad via kontakt utanför arbetstid med annan konstaterat smittad person på sjukhuset”, skriver Region Halland i ett pressmeddelande om det sjätte fallet, vars kolleger nu också måste testas.

Hallands Nyheter skriver att den först smittade kvinnan misstänkte att hon smittats med coronaviruset och kontaktade 1177 för att få bli testad– men det fick hon inte med tanke på att området i Österrike vid tillfället inte klassades som ett riskområde. Det gjorde det först en vecka senare. Att kvinnan inte fick testas omgående kan, konstaterar HN, ha fördröjt smittspårningsarbetet.

Ska förtydliga om sjuk personal

Sjukhuschefen Carolina Samuelsson tydliggjorde riktlinjerna som gäller för de anställda vid en presskonferens under torsdagen.

– Medarbetare som känner sig fullt friska ska arbeta i vårt uppdrag och med våra patienter. Vid minsta tecken på sjuka ska man inte gå till jobbet, sa Carolina Samuelsson. 

Västra Götalandsregionen gick redan under tisdagen ut med en uppmaning till alla anställda att iaktta försiktighet när det gäller bland annat symtom som kunde liknas vid infektion i luftvägarna. 

Enligt presstjänsten på Region Halland diskuterade de frågan först under torsdagen och avsåg att gå ut med en liknande uppmaning till de anställda.

”Den frågan diskuteras nu och inom kort kommer vi förtydliga oss i detta”, skriver kommunikationsstrategen Louise Ingman i ett mejl till GT under torsdagseftermiddagen.

Hur kan då smitta ske på en intensivvårdsavdelning, den avdelning av sjukhuset som har särskilt höga hygienkrav där en infektion av corona kan vara en dödsdom för de svårt sjuka patienterna?

Kan vara dödsdom för patientgruppen

Efter att ha sökt svar på frågan från ansvariga på sjukhuset under torsdagen återkommer Region Hallands via kommunikationsenheten:

”Hygienkrav tillämpas i vård av patient, inte i fikarummet eller i administrativt arbete. Smittspridningen verkar ha skett där och inte via patienter.”

På en fråga om konsekvenserna för de patientgrupper som vårdas på intensivvårdsavdelningen om de skulle smittas av coronaviruset, skriver kommunikationsenheten:

”Det kan ha stora konsekvenser för patienten, beroende på patientens ålder och underliggande sjukdomar. Infektion av lungan kan ge svårighet att syresätta blodet. För patienter som på grund av andra sjukdomar eller ålder redan har ett dåligt allmäntillstånd kan en Coronavirusinfektion leda till döden.”