Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställd misstänks ha lurat Balder på miljonbelopp

En före detta anställd på Balder har åtalats för grov trolöshet mot huvudman.Foto: Google Maps

En före detta anställd på Balder åtalas för att ha lurat fastighetsjätten på nästan 5,4 miljoner kronor.

Mannen ska ha kopierat sin chefs signatur för att förmå bolaget att betala ut pengarna till en restaurangfamilj med verksamhet i Göteborg, skriver GP. 

En man i 30-årsåldern, som varit anställd hos fastighetsbolaget Balder åtalas för grov trolöshet mot huvudman efter att ha lurat bolaget att betala ut stora summor till en en restaurangfamilj i Göteborg. 

Genom att förfalska sin chefs signatur lyckades han enligt åtalet få ekonomiavdelningen att utföra 16 betalningar till ett sammanlagt värde av 5 391 919 kronor, uppger GP. 

Mannen hävdar att han var hotad

Mannen erkänner brottet, men hävdar att han varit utsatt för hot. Hoten ska ha börjat efter det att Balder slutat betala ut ersättning till familjen – ersättningar som betalades ut efter det att bolaget i samband med en renovering tvingats stänga ned och riva familjens restaurang. Enligt den misstänkte ska hoten ha bestått i fyra hembesök, då han fått höra att han ”skulle se till att Balder gör rätt för sig” och att ”annars kan det sluta illa”. 

Sedan ska familjen ha börjat skicka mejl till mannen med kostnadsuträkningar och utbetalningsanvisningar.

Enligt åklagaren Magnus Natt och Dag finns det dock ingenting som tyder på at mannen ska ha blivit hotad. 

– Det har inte på något sätt kunnat styrkas att det skulle skett hotelser i något skede, säger han till GP.

Familjen nekar till utpressning

Restaurangfamiljen utreddes till en början för utpressning. Familjen nekar till att de på något vis skulle ha hotat mannen och förklarar mejlen med att de ingått ett avtal med den åtalade mannen om fortsatta utbetalningar.

Mannens advokat Per Åke Kvarnström påpekar att varken åklagare eller hans klient påstår att den åtalade ska ha tjänat några pengar på upplägget.

– Det finns inget påstående från åklagarhåll om egen vinning för min huvudman i det här, säger han.