Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställd filmade dement på äldreboende – anmäls

En anställd på ett äldreboende för dementa i Borås kommun använde en mobiltelefon för att filma en av de boende.Foto: COLOURBOX
Händelsen har anmälts till Ivo.Foto: SANNA WIKSTRÖM

En anställd på ett äldreboende för dementa i Borås kommun använde en mobiltelefon för att filma en av de boende.

"I filmsekvensen framträder brukarens reaktion och denne ropar, visar stora tecken på oro, otrygghet och ångest”, skriver en ansvarig i en Lex Sarah-anmälan.

Det var i mitten på augusti som händelsen inträffade på ett äldreboende för dementa i Borås kommun.

Det var i samband med att en av de boende, en dement person, skulle förflyttas med en lyft som en av de tre närvarande ur personalen filmade situationen med sin mobiltelefon.

Agerandet betraktas som ett allvarligt missförhållande och anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av äldreboendet.

Hade olika förklaringar

”Det filmas i cirka 30 sekunder. i filmsekvensen framträder brukarens reaktion och denne ropar, visar stora tecken på oro, otrygghet och ångest”, står det i anmälan.

 

 

De tre anställda som var med vid tillfället ska enligt anmälan ha olika förklaringar till syftet bakom filmen. I anmälan står det också att det finns stora brister i hur filmen sedan överlämnades och till vem detta skulle göras.

Utöver att göra en anmälan enligt Lex Sarah så har de tre ur personalen som var närvarande vid händelsen fått delta i samtal med överordnade. 

Det står också att den aktuella filmen sparas som en del i Lex Sarah-ärendet men att den har raderats ut den aktuella mobiltelefonen, vilken tillhörde arbetsplatsen.

Den boende har inte kunnat informeras om händelsen, däremot ska anhöriga ha informerats.