Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny länk har spridits – men inget fusk bakom

Vilket vaccin är bäst? Richard Bergström reder ut hur man mäter effekten
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personer har kunnat gå före i kön via en länk.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare på tisdagen rapporterade Ekot att ytterligare en bokningslänk, till för vaccinering av vårdpersonal, har spridits.

På så sätt skulle obehöriga ha gått före prioriterad vårdpersonal i kön.

Men enligt Västra Götalandsregionen handlar det inte om vaccinfusk – utan om förvirring, och att vårdpersonal från en kommun vaccinerats i en annan.

Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

För några veckor sedan uppdagades ett kryphål för att kunna vaccinera sig mot covid-19 innan det är ens tur i kön, vilket GP avslöjade.

En bokningslänk som är till för vårdpersonal spreds till andra som kunde gå före i kön.

På tisdagen uppgav Ekot att samma sak hänt igen – och att personer med hemort i Lidköping vaccinerats i Alingsås.

– Det är personer som bor i Lidköping som har loggat in på vår länk och kommit och vaccinerat sig i Alingsås. Som inte har någon koppling till oss överhuvudtaget, säger Anita Hedström som är förvaltningschef för vård- och omsorgen i Alingsås kommun, till Ekot.

”Inte per automatik fusk” 

Nu har Västra Götalandsregionen, i ett förtydligande på sin hemsida, gjort klart att det inte handlar om medvetet vaccinfusk. En länk har mycket riktigt spridits – men inte till icke prioriterade personer.

Man bedömer ”utifrån hittills kända omständigheter att inget medvetet fel har begåtts. Det föreligger ingen misstanke om fusk i nuläget”, skriver regionen.

Det är nämligen inte förbjudet för personer att vaccinera sig i en annan kommun än den de bor eller arbetar i, och i fallet som tidigare rapporterats om är det alltså det som skett.

”VaccinDirekt vaccinerar i tolv kommuner i Västra Götaland och det är möjligt att vaccinera sig i någon av de tolv. Att personer från Lidköping vaccinerat sig i Alingsås är – utifrån vad som hittills är känt – alltså inte per automatik fusk”, skriver regionen vidare.

Upp till 10 har vaccinerats före sin tur

Ekot rapporterade också att personer i Kungälv gått före i kön. Det ska ha handlat om ett privat assistansbolag, som inte ingår i fas 1, men som ändå har vaccinerat sig.

Enligt Västra Götalandsregionen har bolaget uppdrag i flera olika kommuner, och det har uppstått förvirring kring vilka av de anställda som skulle vaccineras enligt turordningen.

Därför har, menar regionen, upp till tio personer – som egentligen skulle vaccineras i fas 2 – nu i stället vaccinerats i fas 1.

”Efter att oklarheterna retts ut har bolaget stoppat övriga medarbetare från att vaccinera sig tills deras tur kommer”.

Eftersom det sedan tidigare förekommit att bokningslänkar för vaccinering spridits till obehöriga, har VGR sedan den 15 februari förtydligat rutinerna för de som utför vaccinationer. 

Se också: 

Så biter vaccinen på de olika mutationerna