Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ännu blåser en Motvind

VARBERG. Motvind var ett av de vildaste proggbanden på 70-talet.

De censurerades i tv och sparkade uppåt - i kväll rockar på "Majas vid havet" i Apelviken.

- Vi vägrar hålla käft, säger sångaren Jack McGuinness.

motvind

Medlemmar : Attila Publik, keyboard, Ulf Jansson, gitarr, BasBerra, bas, Jack McGuinness, sång/gitarr och Birger Löfman, trummor.

Startades: 1974 i Göteborg.

Bandet startade i Göteborg 1974 och under de tio år som följde gjorde de mer än 3000 liveframträdanden och framträdde i tv och radio. I början av 80-talet var de ett av de mest bokade banden i folkparkerna. Med texter som upprörde och kritiserade var de allt annat än tystlåtna - men vinden mojnade efter ett par år.

- Vi hade en del sjukdomar och sådant och var tysta i många år. Men nu vägrar vi att hålla käft, säger Jack McGu i nness.

Censurerades på tv

Han berättar om hur de bland annat blev censurerade på tv. Motvind var till exempel det enda band som inte fick spela live, utan var tvungna att spela in sitt framträdande då arrangörerna var rädda för vad de kunde hitta på.

Blåser igen

Nu har Motvind blåsts till liv igen. Förutom spelningar på Västkusten i sommar, är en biografi och dokumentär på gång. Enligt Jack McGuinness slutar de aldrig att göra revolt och de avskyr att kamma medhårs.

- Vi är eviga tonåringar. Men i kväll kommer vi inte att göra publiken arg, det blir bara nostalgi.

NU. Under årens lopp har bandmedlemmar kommit och gått. Så här ser Motvind ut i dag.

Då. Motvind i startgroparna då de blev kända proggare.

Jack då det begav sig.