Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annikas varning efter den svåra sjukdomen

Först flera månader efter fästingbettet insjuknade Annika Hasselqvist i TBE.
Foto: Privat
Varje år brukar omkring 200 fall av sjukdomen TBE anmälas i hela landet. Viruset som överförs från fästingar orsakar hjärn- och hjärnhinneinflammation som inte går att behandla.
Foto: SHUTTERSTOCK

Annika Hasselqvist, 54, i Brandstorp drabbades av TBE för nästan 20 år sedan. 

Hon kommer aldrig bli helt återställd. 

Än i dag lever hon med sviterna efter sjukdomen.

– Jag kom in till sjukhuset så pass sent, det har lett till att jag har en kvarstående hjärnskada, säger hon. 

Annika vistades i Hökensås naturreservat, ett så kallat riskområde där det förekommer fästingar som bär på smittan TBE. Hon berättar att hon blev biten i armen och avlägsnade fästingen som man ska göra så fort hon upptäckte den. 

Men veckorna efter fick hon återkommande kliande utslag där fästingen suttit.

– Några månader senare, blev jag plötsligt jättesjuk. Jag fick 40 graders feber. Men läkaren på vårdcentralen skickade hem mig med order om att vila och ta Alvedon.


LÄS MER: Rekordmånga smittade av livsfarliga sjukdomen 

Annika Hasselqvist berättar att hon lider av hjärntrötthet efter att hon drabbats av TBE. Hon tappar ord vid tal och har svårt att lyssna på fler än en person åt gången.
Foto: Privat

Låg på sjukhus i veckor

Febern gick inte över och efter en vecka var Annika inte längre kontaktbar. Då ringde hennes sambo till akuten. 

– Där fick jag träffa en läkare som snabbt anade vad det kunde vara. Han tog ett ryggmärgsprov och kort därpå fick vi svaret – jag hade fått TBE.

Annika berättar att hon blev kvar på sjukhuset i nästan sex veckor. 

– Jag var så skakig så jag kunde knappt föra skeden till munnen när jag skulle äta. 

Annika tycker om att vistas i skogen och gärna med sina hästar. Det var när hon besökte ett naturreservat som klassats som riskområde när det gäller TBE som hon blev biten av en fästing som bar på smittan.
Foto: Privat

Drabbades av Borrelia

Ett par år efter att hon drabbats tvingades hon sjukpensionera sig på grund av sviterna av TBE:n. Än i dag lider hon av hjärntrötthet, dåligt minne, koncentrationssvårigheter, ledvärk samt nedsatt förmåga hos alla fyra sinnen.

– Jag kom in till sjukhuset så pass sent, när hjärnhinneinflammationen redan hållit på ett tag. Det har lett till att jag har en kvarstående hjärnskada, säger hon. 

2011 och 2012 drabbades hon av Borrelia i två omgångar, vilket förvärrade ledvärken.

– Jag äter inga mediciner i dag. Jag har insett att det enda som hjälper är motion och vila. Men jag önskar varje dag att jag kunde klara av det alla andra gör. 

Samtidigt tror hon att hon har haft tur.  

– TBE kan slå så olika. Jag vet de som har blivit förlamade, eller till och med dött. Det här är ingen sjukdom man leker med.

Annika tycker att det är väldigt viktigt att upplysa människor om hur viktigt det är att vaccinera sig. 

- Många är rädda för vaccinets biverkningar, men de vet inte vilket helvete TBE är. Jag försöker påverka så gott jag kan.


LÄS MER: Läkaren varnar: Farliga fästingsjukdomen ökar 


Det bästa du kan göra för att skydda dig mot sjukdomen är att ta på täckande kläder när du vistas i skog och mark – och /eller att vaccinera dig. 
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Vaccinbrist i landet 

Men just nu råder vaccinbrist i hela landet, något som bland annat Västra Götalandsregionen har rapporterat om. 

En anledning tros vara att rekordmånga fall av TBE upptäcktes i fjol, vilket har lett till att betydligt fler vill vaccinera sig.

Men för den som får tag på vaccin är vägen till ett fullgott skydd inte heller helt enkel.

– Det som stör är att det är en krånglig vaccinationsprocedur som dessutom är dyr. Vaccinet ska tas med olika intervall. Det finns en motion nu i regionfullmäktige som föreslår subventioner. Den riktar i första hand in sig på barn-vaccinationer, har Peter Nolskog, smittskyddsläkare med ansvar för TBE, tidigare sagt till GT.

Under 2017 anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, vilket är en ökning med 62 procent i jämförelse med 2016.