Annika Bergman har fem år i rad lånat ut sitt hem. I år har hon fått 800 meddelanden från utsatta kvinnor. Foto: Alexander von SydowAnnika Bergman har fem år i rad lånat ut sitt hem. I år har hon fått 800 meddelanden från utsatta kvinnor. Foto: Alexander von Sydow
Annika Bergman har fem år i rad lånat ut sitt hem. I år har hon fått 800 meddelanden från utsatta kvinnor.  Foto: Alexander von Sydow
Huset som Annika lånar ut en vecka under sommaren till en behövande familj. Foto: PRIVATHuset som Annika lånar ut en vecka under sommaren till en behövande familj. Foto: PRIVAT
Huset som Annika lånar ut en vecka under sommaren till en behövande familj.  Foto: PRIVAT

Annika öppnar sin oas – för utsatta kvinnor

Publicerad

För femte året i rad öppnar Annika Bergman, 50, sitt hem i Falkenberg för ensamstående mammor som har det tufft.
Över 800 kvinnor har hört av sig till henne, bara i år, med berättelser om ekonomiska svårigheter, fysisk och psykisk misshandel.

– Det går inte att värdera människors kämpande. Man får gå på magkänsla. I det här sammanhanget känns det oerhört futtigt, man vill ju hjälpa alla, säger Annika Bergman. 

Över 800 livsöden. 

Alla från ensamstående mammor som söker en fristad i ett hus beläget nära kusten i Falkenberg. 

Första året som Annika Bergman öppnade sitt hem på sommaren sökte hon bland vänner och bekanta. 

– De två senaste åren har jag lagt inlägget som offentligt på Facebook och fått en otrolig respons. På gott och ont, säger Annika Bergman, som tidigare har pratat med Hallands Posten.  

För henne är huset en oas. En liten avstyckad gård i Halland. Nära till vattnet, sol och strand. En vecka om året blir det en, för henne, okänd familjs tillflyktsort. 

"Tung ryggsäck av våld" 

– Jag är uppvuxen här längs kusten och har haft en fantastisk barndom här. Mina barn har haft en fantastisk barndom genom att kunna vara här. Jag känner att jag vill dela med mig, säger Annika Bergman och fortsätter: 

– Jag tror att det finns fler barn som skulle behöva få känna sanden mellan tårna. 

– De två senaste åren har jag lagt inlägget som offentligt på Facebook och fått en otrolig respons. På gott och ont, säger Annika Bergman. Foto: Eva-Lena Johnsson

Kvinnor som har blivit utbrända, fysiskt och psykiskt misshandlade och har barn med särskilda behov är dem som Annika söker. Alla berättelser blir ett fönster in i kvinnornas situation i Sverige för Annika Bergman. 

– Det finns mängder av kvinnor som är en stor, tyst grupp som inte syns och hörs i samhället. De kan ofta ha en tung ryggsäck av våld i relationer de har kommit ur och kämpar för barnens behov när samhället inte stöttar upp tillräckligt mycket. Det här är en grupp som går på knäna, säger hon.

Hoppas på att inspirera 

Att välja, och välja bort, vem som får tillbringa veckan i stugan är något hon försöker tänka så lite på som möjligt. 

– Vi kanske glömmer att vi kan avlasta de här människorna och hjälpa till, säger Annika Bergman. Foto: PRIVAT

– Det går inte att värdera människors kämpande. Man får gå på magkänsla. I det här sammanhanget känns det oerhört futtigt, man vill hjälpa alla, säger Annika Bergman. 

Hon hoppas att hennes initiativ kan få fler att dela med sig och hjälpa andra människor. Det behöver inte vara något storslaget, menar Annika. 

– Vi är så vana att samhället tar hand om dem. Vi kanske glömmer att vi kan avlasta de här människorna och hjälpa till. Jag tänker ofta att det är ett lotteri. Det kunde varit jag, säger Annika Bergman. 

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER