Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anneli: Jag har bältats – och det är ren tortyr

Anneli Jäderholm, 45, har tvångsvårdats inom psykiatrin och då blivit bältad en rad gånger. Hon är kritisk till metoden.Foto: Privat
"Jag är så dålig att jag knappt orkar ett andetag till, då läggs jag på en brits, mina ben dras isär, man håller isär mina armar och spänner fast mig. Och där ligger jag, när jag knappt orkar livet. Det är ren tortyr", säger hon.Foto: Jan Wiriden

Anneli Jäderholm, 45, har tvångsvårdats inom psykiatrin och då blivit bältad en rad gånger. Hon är kritisk till metoden.

– Jag är så dålig att jag knappt orkar ett andetag till, då läggs jag på en brits, mina ben dras isär, man håller isär mina armar och spänner fast mig. Och där ligger jag, när jag knappt orkar livet. Det är ren tortyr, säger hon.

Nu vill Nicklas Attefjord (MP) lyfta frågan politiskt genom en motion om nollvision.

Anneli Jäderholm, 45, lever med en psykossjukdom sedan 15 år tillbaka och har tvångsvårdats inom psykiatrin flera gånger. Hon föreläser om sina erfarenheter och har varit med och startat kampanjen "No More" som kämpar för en psykiatri utan bältesläggning.

– Jag har varit på små och stora enheter och blivit bältad på de stora enheterna, främst i Göteborg. Det är inte lätt. För mig är bältesläggning tortyr. Varför ska man i någons mest sårbara läge lägga dem på en brist och fläka ut dem och spänna fast dem? säger hon.

Vad är det för tankar som rör sig i huvudet när man blivit bältad?

– Jag kan bara prata för mig själv. Men att till exempel inte kunna få ihop benen gör mig galen. Jag har dessutom varit med om övergrepp så att lägga mig på det sättet och sätta en person som ska sitta och vakta mig och sätter sig och tittar på mig, det gör inte något bättre., säger Anneli Jäderholm.

Hon vill att bältning ska ersattas av andra metoder och hänvisar exempelvis till verbala tekniker som hon har sett används på Island.

– Fösta gången jag blev bältad tänkte jag; vad är det för århundrade jag är i nu? Vad är det här för förlegade gamla vårdformer? Var jag inte knäpp innan så blev jag ju riktigt knäpp då, säger Anneli Jäderholm.

Motion om bältning

Nicklas Attefjord (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad, vill nu ta tag i frågan politiskt.

– Det är skrämmande bilder man får från vittnesmål. Och det är många unga tjejer med trauman bakom sig som bältas, säger han.

Enligt Nicklas Attefjord finns det mycket att jobba med inom psykiatrin.

– Jag har skrivit en motion där jag vill att Västra Götalands-regionen antar en nollvision mot bältning och avskiljning inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det är den mest prioriterade frågan att börja med.

Nicklas Attefjord vill att sjukhusen ska titta på vilka metoder, resurser och utbildning som krävs för att uppnå en nollvision.

Hur stor förändring kan ske kommande åren?

– Jag räknar med att man borde kunna jobba med det här ganska fort. Socialdepartementet har kommit med tydligare skrivelser nu och det finns exempel från både Island och från andra landsting där man går mot en nollvision. Så jag är hoppfull om att vi kan genomföra det här under nästa mandatperiod, säger Nicklas Attefjord.