Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anneli Hulthén säger nej till folkomröstning

Anneli Hultén vill bestämt inte se en folkomröstning för trängselskatten i Göteborg.
Foto: Karl Henrik Edlund

Efter beskedet om att 49 708 underskrifter med krav om folkomröstning har godkänts av stadsledningskontoret i Göteborgs kommun lämnar Anneli Hulthén klart besked om sitt ställningstagande.

– Om bara jag ska bestämma så hade jag röstat nej till en folkomröstning. Absolut, säger Anneli Hulthén, (S) kommunstyrelsens ordförande.

Under onsdagseftermiddagen stod det klart att göteborgarnas rop på folkomröstning gick igenom de juridiska kraven. Således ligger det på kommunfullmäktige att fatta beslut kring en folkomröstning - något som kommunstyrelsens ordförande alltså går emot. Och det är det västsvenska paketet som får Anneli Hulthén att fatta sitt beslut.

– För mig är det västsvenska paketet fullständigt livsavgörande för vår region. Och de allra flesta i partigruppen anser att det västsvenska paketet är värt väldigt, väldigt mycket, säger Anneli Hulthén.

Hulthén är dock av uppfattningen att namnunderskrifterna ändå vittnar om en opinion i samhället.

- Jag har samtidigt stor respekt för de människor som har en annan uppfattning i frågan.

Beslut innan sommaren

För de dryga 49 000 godkända namnunderskrifterna är kravet en folkomröstning om trängselskatterna ska finnas kvar efter valet 2014. Och rent juridiskt har upproppet burit frukt. Men nu återstår alltså frågan om omröstningen kommer att väckas av fullmäktige, en fråga som besvaras först till sommaren.

– Vi har kongress i veckan så denna fråga kommer nog lite i skymundan bland alla andra frågor som vi ska diskutera. Men jag är helt säker på att vi kan ta ett beslut i fullmäktige innan sommaren, säger Anneli Hultén.

De andra kommunalråden vill inte i dagsläget lämna några besked om sina ställningstagande. De avvaktar sina partigruppers diskussioner och tjänsteutlåtandet.