Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anne-Christines bror har varit försvunnen – i 53 år

Kjell Åke Johansson försvann, bara 16 år gammal. Foto: Arkiv
Berit och Anker Johansson ville aldrig dödförklara sin son Kjell Åke. Av de försvunna männen har bara Gay Karlsson dödförklarats av sin syster. Foto: BJÖRN GULLANDER
Kjell Åke Johansson och Hybner "Hymme" Lundqvist efterlystes i flera medier. Foto: OKÄND

Fyra män. 

Ett mystiskt försvinnande.

Spåren efter Kjell Åke, Gay, Jan Olof och Hybner slutar i Göteborg. 

Ett halvt sekel senare har fortfarande inga livstecken från någon av männen synts till. 

Råkade de ut för en olycka eller försvann de av fri vilja? 

Gåtan är och förblir olöst efter 53 år.

Den 29 juli 1965 var sista gången de tre vännerna Kjell Åke Johansson, 16, Jan Olof Dahlsjö, 21, och Gay Karlsson, 22, syntes till. Då satte de sig i en blå Volvo PV 444 i Haga och körde i väg mot Linnégatan – trots att ingen av dem hade körkort. 

Alla tre arbetade inom industrin och Kjell Åke hade precis blivit pappa till en liten son. 

De tre vännerna hade tidigare berättat att de planerade en kommande campingtur till Åsa och det var dit som Kjell Åkes mamma trodde att de hade begett sig när de aldrig kom hem.

Men sedan den dagen finns inte ett enda spår efter de tre unga männen. 

Ingen vet om de lämnade Göteborg för att söka lyckan någon annanstans eller om de råkade ut för en olycka.

– Det är klart att jag undrade väldigt mycket. Det blev sig aldrig riktigt likt, kan man säga. Saknaden efter min bror går inte att beskriva. Jag hoppades hela tiden att han skulle dyka upp och ge ifrån sig ett livstecken. Men det hände aldrig någonting, har Kjell Åkes syster Anne-Christine – som GT varit i kontakt med inför också denna publicering – tidigare berättat.

Kjell Åkes syster Anne-Christine. Foto: NIKLAS MAUPOIX

Det så kallade "Dahlsjöfallet" är ett massförsvinnande som är unikt i Sverige.

Samma julitorsdag år 1965 inträffade dessutom ett fjärde försvinnande. Den 18-årige konstnärssonen Hybner Lundqvist var med sin familj i Torekov på semester. "Hymme", som han kallades, liftade från det skånska sommarparadiset med Lysekil som tilltänkt slutdestination. I Göteborg skickade han ett vykort till föräldrarna. Sedan upphör spåren också efter honom.

GWs teori: En olycka 

En teori om vad som kan ha hänt männen är att de skulle ha varit inblandade i rånet av Skandinaviska banken vid Gamlestadstorget som skedde samma dag som försvinnandet. Då rusade rånare in på banken och sköt åt alla håll för att sedan ta till flykten mot Säveån. De hade dolt dykardräkter under kläderna och hoppade i. 

Men den teorin avfärdades ganska snart – tre män kunde senare gripas och dömas för det spektakulära rånet. 

I ett avsnitt av SVT:s ”Veckans Brott” i fjol bedömde även Leif GW Persson den teorin som alldeles för långsökt. I stället tror han att konstnärssonen "Hymme" stötte på de tre andra männen i Göteborg och beslutade sig för att slå följe med dem. 

– De har en nio år gammal bil som väl inte är i bästa skick. De ska på någon form av semesterresa. Man åker söderut längs Västkusten och där finns många möjligheter att köra i vattnet. Skulle jag rangordna vad som hänt så blir det följande: En olyckshändelse och att de och bilen hamnat ute i Västerhavet. Det andra är att den som kört har fått någon idé i huvudet att medvetet hittat på någonting som gjort att de andra åkt med av bara farten, resonerade GW i Veckans Brott.

Leif GW Persson tror att de försvunna männen dog i en bilolycka. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Har varit fruktansvärt"

I nästan 53 år har de anhöriga till Kjell Åke, Gay, Jan Olof och "Hymme" levt i ovisshet.

– Det har varit fruktansvärt. I huvudet har jag haft olika tankar och funderingar och visst vore det skönt om man visste vad som hände och varför, har Kjell Åkes syster Anne-Christine tidigare sagt.

– Jag skulle nog vilja tro att de försvann av någon anledning. 1972 eller 1973 stötte jag på någon som berättade att han träffat min bror. Men om det var sant eller inte vet jag inte. Allt eftersom tiden gått har jag kanske tänkt mig att de hade fingrarna i syltburken och var inblandade i någonting som gjorde att de behövde försvinna. Men att försvinna i över 50 år ... jag vet inte vad som kan ha varit så allvarligt, berättade hon vidare.