Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne, 67, låg nedsövd – kunde inte svenska när hon vaknade

En vecka efter att Anne vaknade upp kunde hon börja gå med rullator i sjukhuskorridoren.Foto: Privat / Privat

Anne Ekström, 67, insjuknade i corona för två månader sen.

I nästan tre veckor låg hon i respirator – och när hon vaknade upp kunde hon inte prata svenska.

– Jag försökte prata när jag vaknade men jag pratade engelska de första dagarna, säger Anne. 

När Anne Ekström, 67, från Jönköping, hämtade upp sin sambo från tågstationen i början av mars hade hon ingen aning om vilka konsekvenser det skulle leda till. Han hade nämligen varit på skidresa i Österrike. Just då hade inga coronafall påträffats i den regionen.

– Han berättade att det var en del personer från Italien på samma flyg som dem och vi hade pratat om att vara försiktiga och inte vara för nära folk. Sedan gick det några dagar innan han började känna symptom, och sedan jag också. Jag fick hög feber, hosta och stickningar i kroppen, säger Anne.

Efter ett par dagar fick Anne andningssvårigheter och fick åka in till sjukhuset.

– Då blev jag lagd på en infektionsavdelning med syrgas i en vecka. Sedan pratade de mer och mer om att lägga mig i respirator. Men jag ville inte det. Jag var livrädd att inte vakna igen. Till slut gick det inte längre för jag kunde inte andas själv och då körde de ner mig på IVA och sövde mig, säger Anne, som också berättat om händelsen för Jönköping-Posten.

Anne Ekström, 67, är numera hemma efter en lång och tuff sjukdomsperiod.Foto: Privat / Privat

”Tänk så vaknar jag inte igen”

Hon minns tydligt det sista hon sa innan hon blev sövd och fick respirator.

– Det sista jag sa var ”tänk så vaknar jag inte igen?”. Samtidigt fick jag lita på läkarna som förklarade att detta var min enda chans. Sedan var jag nersövd i tolv dagar, säger Anne.

Hon minns inte när hon vaknade upp men har fått förklarat för sig i efterhand att hon hade öppnat ögonen och var piggare.

– Sammanlagt handlade det om tjugo dagar i respirator innan de tog ut den. Men jag minns ingenting av den tiden. Efter det lades jag in på en covid-19 avdelning och skulle återhämta mig. Där börjar minnena igen, säger Anne.

När hon vaknade kände hon sig långt ifrån sig själv. Hon kunde inte gå, tala svenska eller minnas var hon befann sig.

– Jag kunde inte prata eller gå när jag vaknade. Min muskulatur var helt förtvinad. Jag låg som ett kolli. Jag försökte prata när jag vaknade men jag pratade engelska de första dagarna. Det gick till slut över tills svenska, säger Anne.

Anne Ekström behövde initialt en syrgasmask innan man satte in respirator.Foto: Privat / Privat

Är väldigt tacksam

Efter ungefär en vecka kunde hon börja gå med rullator igen.

– Sedan blev jag utskriven till ett korttidsboende där jag var i två veckor innan jag fick komma hem. Personalen på avdelningen var väldigt chockade över hur snabbt jag kommit tillbaks efter en och en halv månad på sjukhus, säger Anne.

I efterhand hyser hon stor tacksamhet gentemot sjukhuspersonalen för sitt hårda arbete. 

– Personalen har varit fantastisk. Jag är ett bevis för det fantastiska arbetet de har gjort. De har verkligen kämpat för att hålla mig vid liv på IVA-avdelningen. Både läkare och sjuksköterskor, säger Anne Ekström och fortsätter.

– Jag är även väldigt glad och tacksam för all kärlek jag fått från min familj och alla som hört av sig.

TV: Tegnell: Då räknas du som frisk från corona