Annas 15-åriga dotter antastades i publiken

Annas dotter antastades på Karlstadsfestivalen Putte i parken. När dottern larmade vakterna upplevde hon vakternas svar som avvisande.
Foto: Privat
Totalt har 23 anmälningar om sexuellt ofredande kommit in under Karlstadsfestivalen Putte i parken.
Foto: Sara Strandlund

Annas 15-åriga dotter antastades på Karlstadsfestivalen Putte i Parken.

Flickan slog larm till en ordningsvakt - och fick ett svar som gjorde henne djupt skärrad.

– Han sa: "Det får man tåla på en festival". Han gjorde ingenting för att hjälpa mig, säger dottern.

Samma sak ska ha hänt när fyra av hennes vänner sökte hjälp hos vakter.

Hennes röst är sammanbiten och fylld av återhållen ilska när hon berättar om vad som hände under fredagskvällen på festivalen Putte i Parken i Karlstad. 

Värmlandspolisen har i helgen fått in totalt 26 anmälningar om sexuellt ofredande av unga flickor på festivalen. Ett av offren ska ha varit tolv år gammal.

För Annas dotter förvandlades festivalglädjen i ett slag till skräck.

– Jag stod och dansade när en kille kom bakifrån och höll fast mig och började jucka mot min kropp. Det var hemskt, säger Annas dotter som vill vara anonym på grund av vad hon utsatts för.

"Blev så chockad"

Hur länge övergreppet pågick vet hon inte.

– Jag blev så chockad. Tidsuppfattningen var helt borta. Men jag lyckades slita mig loss.

Hon var på festivalen med sex vänner - fem av tjejerna ska ha blivit antastade av främmande ynglingar.

När de sökte hjälp hos vakter ska de ha mötts av avfärdande svar.

– Han jag försökte prata med sa bara: "Det får man tåla på en festival. Det är sådant som händer i publiken", säger den 15-åriga flickan.

"Körde upp handen mellan benen"

Flickorna upplevde att de i en mycket utsatt situation inte blev tagna på allvar av vakterna.

– En kille körde upp handen mellan benen på en av mina kompisar och när hon gick till vakten fick hon frågan om hon var full. Jag fattar inte vad vakterna gör där om de inte kan hjälpa oss när folk gör så här.

Hennes mamma Anna, som för att skydda sin dotter inte vill medverka med sitt efternamn, håller med.

– Jag känner en avsky mot personerna som gjorde så här mot barnen. Och jag tycker att det är tjänstefel av vakterna att agera på det här sättet. Vi pratar om barn som blir utsatta för brott. När de söker hjälp så blir de avvisade av vakter som är där för att skydda dem, säger Anna.

"Borde så klart ha avvisats"

Hon menar att flera av de polisanmälda fallen av sexuellt ofredande hade kunnat undvikas om vakterna gjort sitt jobb.

– De här killarna borde så klart ha avvisats från området omedelbart. I stället kunde de fortsätta att antasta unga flickor. Jag blir jättearg bara jag tänker på det, säger Anna som kommer att polisanmäla ofredandet som hennes dotter utsattes för.

Två tonåringar greps i samband med fredagens antastanden. De släpptes men misstankarna består.

– De två misstänkta tillhör gruppen ensamkommande flyktingbarn. De släpptes på grund av sin låga ålder och skickades tillbaka till sitt boende. De är under 18 år gamla, har Per-Arne Eriksson vid Värmlandspolisen tidigare sagt.

Arrangören: "Finns inga försvar överhuvudtaget"

Festivalarrangören Niclas Lagerstam vill inte ställa upp på en intervju. Han svarar på GT:s frågor i mejlform.

Vad tycker du om att vakternas agerande?

– Till att börja med så hoppas jag att flickan mår bra, sådant här skall ingen behöva råka ut för naturligtvis. Vaktens beteende är helt oacceptabelt. Finns inga försvar överhuvudtaget. Bort med vaktlicensen helt enkelt. Jag ska kika närmare på detta med våran ordningsvaktsansvarige och se vad det får för konsekvenser.

Flickorna upplever att de inte fick någon hjälp och att de i en mycket utsatt situation inte blev tagna på allvar. Vad säger du om det?

– Det skall naturligtvis kännas tryggt här och vi är en trygg festival, men ovan nämnda vakt har inte agerat rätt. Jag beklagar naturligtvis detta.

Vad har ni för policy kring hur ni bemöter barn som har blivit utsatta för brott?

– Vi har tät kontakt med trygghetscenter i just Karlstad kommun där vi jobbar både förebyggande och under festivalen. Där har barnen en frizon och kan prata med unga vuxna samt vuxna för att få en trygg partner för stunden om det skulle ha inträffat något. Detta har vi jobbat med i alla år i Karlstad och det fungerar fantastiskt bra. Vi ämnar fortsätta med detta

I ljuset av helgens händelser, vad kommer ni att göra nu?

– Vi fortsätter jobba som vi har jobbat förut, förebyggande och ihop med våran egen säkerhet, ordningsvakter och polis. Det är bra att vi gjort ett idogt arbete i Karlstad och att vi även uppmuntrat till att anmäla om det blir ett begånget brott. Det är det vi ser resultat av nu. Jag vill även understryka att detta inte är ett festivalproblem utan ett samhällsproblem där alla måste ta ett ansvar och göra ett hårt jobb. Det gäller skolor, fritidsgårdar, biografer eller varsomhelst som det samlas människor. Vi har alltid jobbat för en hög säkerhet på vår festival under de 9 år som den genomförts. I år är inget undantag.