Annah blev vittne till en skrämmande incident. Foto: PrivatAnnah blev vittne till en skrämmande incident. Foto: Privat
Annah blev vittne till en skrämmande incident. Foto: Privat
En liten flicka hade fastnat med håret runt en knävecksstång. Foto: PrivatEn liten flicka hade fastnat med håret runt en knävecksstång. Foto: Privat
En liten flicka hade fastnat med håret runt en knävecksstång. Foto: Privat

Annahs varning efter olyckan på skolgården

Publicerad

Under en lunchrast fick läraren Annah Gullnered springa och hjälpa en flicka som hade fastnat med håret runt en knävecksstång.

Nu vill Annah varna föräldrar för den dolda dödsfällan i lekparken.

– Flickan skrek att hon inte kunde andas, berättar Annah.

Annah Gullnered, 38, arbetar på en grundskola i Jönköping.

Under lunchrasten i tisdags befann hon sig på skolgården som rastvakt. Annah gick runt och kollade läget, när hon såg att en liten flicka kom springande mot henne.

– En flicka på lågstadiet kom fram och sa att hennes kompis hade fastnat i knävecksstången. Jag fattade ingenting, men hon såg väldigt skärrad ut så jag började så klart springa efter henne, säger Annah.

Annah Gullnered vill nu varna föräldrar.Foto: Privat

När Annah kom fram till lekplatsen, såg hon att en flicka hade snurrat fast sitt hår i knävecksstången.

– Hon kunde varken ta sig loss själv eller släppa taget från stången. Hon skrek att hon inte kunde andas, berättar Annah.

Flickan hade på sig en tjock vinterjacka som fick hennes hår att pressas mot ansiktet. När hon sedan hade snurrat runt stången i knäveck, hade hennes långa svall fastnat.

– Håret satt som en halsduk runt hennes hals, och hon hade hakan pressad mot stången.

 "Hade verkligen kunnat sluta illa"

Flera lärare anlände till platsen, och snart var de tre vuxna som försökte hjälpa flickan. Då fick Annah en idé.

– Vi snurrade hela flickan runt stången så att hennes hår löstes upp. Till slut kom hon loss. Om inte det hade fungerat skulle vi nog ha behövt klippa av hennes hår.

Annah vill varna föräldrar för knävecksstången.Foto: Privat

Trots att flickan var skärrad och ledsen, verkade hon efter omständigheterna må bra, enligt Annah.

– Man hinner inte tänka någonting i såna lägen, men i efterhand tänkte jag på hur illa det hade kunnat gå om flickan hade varit ensam på skolgården. Det hade verkligen kunnat sluta illa.

"Lämna aldrig barnen ensamma i lekparken"

Nu vill Annah varna föräldrar för den dolda dödsfällan i lekparken.

– Det är många som inte ens vet att detta är möjligt. Men det är verkligen superviktigt att man sätter upp barnens hår när de ska leka, säger hon och fortsätter:

– Man ska aldrig lämna sina barn ensamma i lekparken. Det var bara tur att den här flickan hade en bra kompis som förstod att hon skulle springa efter hjälp.

Barnets vårdnadshavare har kontaktats av en klassföreståndare. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER