Anna synliggör psykisk ohälsa

Efter att Anna Norelius fick diagnosen adhd har hon startat projektet Insikt - en organisation för människor med psykisk ohälsa.
Foto: Privat
På armbanden står det ord som har med psykisk ohälsa att göra - detta för att synliggöra problemet.
Foto: Privat
"Tanken är att man ska kunna bära och uppmärksamma sina diagnoser för att det ska bli mer synligt. Det är tanken, att synliggöra problemet", säger Anna Norelius.
Foto: Privat

I hela sitt liv har Anna Norelius, 23, känt sig annorlunda, udda och konstig. I april i år fick hon diagnosen adhd.

– Flera i min närhet har också lidit av psykisk ohälsa, problemet är att det tar så lång tid att få hjälp. Jag kände att jag var tvungen att göra något, säger hon.

Nu startar Anna Norelius Insikt – en organisation som ska synliggöra psykisk ohälsa.

Anna Norelius från Göteborg tänker fort, är tankspridd och blir lätt rastlös. Senast för några dagar sedan glömde hon sin plånbok på Centralstationen. Att detta skulle bero på någon diagnos var något som hon så sent som för fyra månader sedan fick klart för sig.

23-åringen är uppvuxen i Onsala utanför Göteborg, och har under de senaste åren pluggat industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola.

Började gråta oförklarligt

För ett och ett halvt år sedan blev Annas psykiska problem besvärligare.

– Under flera veckor kunde jag börja gråta helt oförklarligt av panikångest. Det var inte hanterbart, någonstans där tog det stopp, jag slutade helt fungera, säger Anna Norelius.

Men det tog lång tid för Anna att få hjälp av psykvården.

Efter flera turer hos olika vårdcentraler hamnade hon till slut på psykakuten i Varberg.

– Jag var verkligen på botten. Jag var tvungen att bli intagen, det fanns inget val, säger Anna.

I det hela hade 23-åringen hela tiden sin mamma som starkt stöd.

– Jag vet inte hur jag hade klarat mig utan henne. Och jag tänker på alla som inte får samma stöd av sina nära, säger hon.

"Fantastiskt gensvar"

I april i år föddes idén om en organisation som ska hjälpa till att göra vardagen bättre för personer med psykisk ohälsa. I slutet av juni lanserades hemsidan skaffainsikt.nu.

– Det har växt jättefort och jag har fått ett fantastiskt gensvar. Det är flera som har hört av sig och berättat att de känner igen sig i min historia, säger Anna Norelius.

Hon tar nu ett studieuppehåll minst ett år för att driva Insikt på heltid tillsammans med vännen Adam Zotevski. De ska införa ett mentorsprogram, där människor med erfarenhet av psykisk ohälsa ska kunna hjälpa andra personer med samma problem.

– Tanken är att man under tre månaders tid ska kunna få hjälp och vägledning av någon som har erfarenhet av samma situation. Det ska inte vara någon ersättning för vård, utan ett komplement mest för att ha någon att prata med direkt, säger Anna Norelius.

I tre månader ska man alltså slussas genom ett program där både mentor och den sökande tilldelas olika material.

– Vi kommer vara noga med kvalitetssäkring av våra mentorer, säger Anna Norelius.

"Uppmärksamma sina diagnoser"

Anna Norelius tillverkar också egna armband som hon säljer. Armbanden har olika ord inristade som har med psykisk ohälsa att göra, exempelvis "stress" eller "stöd".

– Tanken är att man ska kunna bära och uppmärksamma sina diagnoser för att det ska bli mer synligt. Det är tanken, att synliggöra problemet, säger Anna Norelius.

Varför är det viktigt att synliggöra psykisk ohälsa? 

– När man har lärt sig hantera det man mår dåligt över är det som man har erövrat något. Det känns snarare som ett bevis på styrka än en svaghet att våga prata om det, säger hon.