Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anna, Robin och Albin dog – mammorna sågar polisen

Polisen lade ner utredningen kring Anna Spång-Lygns död, men den har sedan återupptagits. Foto: PRIVAT
Robin Nilsson, 25, hittades död i Ullared i april i fjol. Polisen avskrev det som en olycka efter en dryg halvtimme. Foto: Privat
Kriminologiprofessorn Leif GW Persson undrar hur många kulhål det krävs i huvudet på någon innan polisen i Halland ska betrakta det som ett mord. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Anna Spång-Lyngs mamma Git Spång vill berömma de poliser som var först på plats efter Annas död, men kritiserar den fortsatta polisutredningen. Foto: HENRIK JANSSON
Malin Einarsens son Albin, 16, mördades i Halmstad år 2014. Foto: STEFAN LINDBLOM/ HELSINGBORGS-BILD

Deras barn hittades mystiskt döda och Leif GW Persson sågar Hallandspolisens utredningar.

Nu berättar Git, Malin och Malin om sin frustration.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att ingen mer ska behöva bli hanterad så här, säger Git Spång.

Efter kritiken genomför länets polischef samtidigt flera blixtåtgärder.

En dag i april i fjol hittades Robin Nilsson, 25, död i en vattenfylld grop i ett skogsparti i Ullared mellan Falkenberg och Varberg. Det tog 38 minuter - sedan avskrev polisen det som en olyckshändelse.

Det är ett beslut som kriminologiprofessorn Leif GW Persson var helt oförstående till när fallet togs upp i veckans avsnitt av SVT-programmet "Veckans brott".

– När man inte har fullständigt klart för sig hur det förhåller sig, då tänker man polisiärt att detta är ett misstänkt mord till dess att motsatsen är bevisat, sa Leif GW Persson.

Leif GW Persson riktar svidande kritik mot polisen i Halland. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL BILDBYRÅ

Anna Spång-Lyng hittades död

Ett annat uppmärksammat dödsfall i Halland är det som rör Anna Spång-Lyng, som miste livet i oktober 2016 på en gård utanför Falkenberg. Då lades förundersökningen om brott ner efter någon månad.

Först långt senare, efter att familjen kämpat för det och att Leif GW Persson även där kommit med kritik i SVT, har den återupptagits.

– De tycks vara mycket speciella just de här poliserna. Det här är tredje eller fjärde gången som de förekommer i det här programmet. De är som slåttermaskiner och jag vet inte hur många kulhål i huvudet som ska till på den som de hittar död för att de ska betrakta det som ett mord, sa Leif GW Persson.

En ung man dömdes förra året för mordet på Albin Einarsen, 16, i Halmsatd år 2014. Foto: Privat

I "Veckans brott" tog han också upp utredningen kring mordet på 16-årige Albin Einarsen i Halmstad, där det gick tre år från det att pojken hittades död vid en bäck till det att gärningsmannen dömdes för mord förra våren.

– Hade inte en av hans närstående gått till polisen och berättat att det var han (gärningsmannen, reds. anm.) som gjort det hade inte heller det fallet varit löst. Något är det som felat, säger Albins mamma Malin Einarsen.

Anna Spång-Lyng hittades död på en gård utanför Falkenberg av sin mamma Git Spång i oktober år 2016. Foto: PRIVAT

GW:s sylvassa kritik

De sylvassa kommentarerna har nått polisområdeschefen i Halland, Mats Palmgren - som nu svarar. Palmgren, som tidigare pratat med Hallands Nyheter, har tagit till blixtåtgärder.

 

LÄS MER: Hårda kritiken efter Robins död

 

– Kritiken som framförs mot oss i fallet med Robin är allvarlig och konkret och går inte att avfärda. Av den anledningen försöker jag titta på olika saker. En är att jag har en diskussion med all personal som vi har inom polisområde Halland. Det har jag redan påbörjat. Man når inte alltid hundra procent, men man kan nå de flesta och jag har snart kommit igenom hälften, säger han.

Mats Palmgren, polisområdeschef i Halland, bemöter nu Leif GW Perssons kriitk. Foto: POLISEN

Mats Palmgren fortsätter:

– Vi får ha en starkare rutin så att inte det kan bli någonting som sedan kan kritiseras. Jag vill att det framgår att vi inte tar lätt på den här kritiken. Det är en förtroendefråga och förtroendet är oerhört viktigt.

Mats Palmgren har haft kontakt med Robin Nilssons mamma Malin Leskoviku, som tycker att det var "ett bra möte".

– Jag ville att det skulle bli en reaktion och att polisen i Halland skulle se över sina rutiner, vilket det verkar som att de har gjort. Jag får aldrig Robin tillbaka men jag vill aldrig att någon ska behöva vara med om samma sak, säger hon.

Git Spångs kritik

Anna Spång-Lyngs mamma Git Spång vill betona att hon är väldigt nöjd med de första poliser som var på plats på hennes gård och att det är över den senare hanteringen och bemötandet som är missnöjd.

– De första poliserna var fantastiska och de visade oss oerhört mycket respekt, men det handlar om bemötandet och hanteringen därefter. Jag hoppas av hela mitt hjärta att ingen mer ska behöva bli hanterad så här, säger hon.

Det är inte fastslaget vad det var som hände när Robin Nilsson dog. Foto: Privat

Mats Palmgren beklagar att de anhöriga upplever att de blivit dåligt bemötta av polisen.

– Robins mamma ger uttryck för att hon hade velat bli bemött på ett annat sätt och det är något jag tycker vi ska ta till oss. Det är jätteviktigt. Vi är den yttersta resursen och bortanför oss finns ingenting. Det är jätteviktigt att det finns ett förtroende för oss, säger han.

Polischefen: "Verkar ske fel"

Om utredningen efter mordet på Albin Einarsen säger Mats Palmgren att det "inledningsvis är en del saker som man möjligen kan ha synpunkter på", men mer vill han inte kommentera den eftersom det slutligen blev löst.

Han vill inte heller gå in på förundersökningen kring Anna Spång-Lyngs död då den pågår. Om också den kring Robins död ska återupptas är ännu oklart.

– Jag har fört en diskussion med regionen om det ska vidtas någon åtgärd. Den åtgärden skulle kunna vara att man tar upp ärendet igen, men den kan också vara att man gör någon inspektion av verksamheten. Riktigt där är vi inte framme ännu, men snart kommer vi nog konkretisera det, säger Mats Palmgren.

"Jag får aldrig Robin tillbaka men jag vill aldrig att någon ska behöva vara med om samma sak", säger Robins mamma Malin Leskoviku. Foto: SVT/Veckans brott

Leif GW Persson undrar hur många kulhål det krävs i huvudet på en person för att polisen i Halland ska betrakta det som ett mord. Vad säger du om det?

– GW är medial och det uttalandet får stå för honom. Jag har ingen anledning att kommentera det. Som tjänsteman skulle jag kanske inte uttala mig på det viset, men han får uttala sig som han vill.

 

LÄS MER: Anna hittades död - GW kritisk till utredningen

 

Att ni fått så mycket kritik, anser du att det beror på att det råder en kompetensbrist inom Hallandspolisen?

– Det är väldigt svårt att svara på rätt upp och ner. Det är kanske sådant som en egen inspektion kan ge svar på. Min uppfattning är inte det, för på samma gång kan jag peka på rätt många fall där vi haft mycket stor framgång. Kompetensbrist kan man inte säga generellt, det vore orättvist. Men det verkar ske fel emellanåt och det är de hålen vi får täppa till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!