Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna och Roger sålde allt och flyttade in i husbilen

Snart har Roger och Anna Forsberg levt på vägarna i 500 dagar. 

De bytte ut den rymliga lägenheten mot en husbil.

Och de ångrar det inte en enda sekund. 

– Man kan ta med sig sitt hem var man än åker, säger Roger Forsberg.

Paret Roger och Anna Forsberg funderade på att köpa husbil i tio år. Och under våren 2018 slog de till. Det blev en 8,5 meter lång och 2,3 meter bred husbil som anlände till paret i april. Dagen efter var de inflyttade.

– Vi hade planerat inflyttningen och förväntade oss att bo i husbilen under en begränsad tid för att leta lägenhet utomlands. Typ ett år eller något. Vi insåg dock ganska snart att det skulle bli mycket längre tid än så, säger Roger Forsberg.

De sålde lägenheten i Alingsås, alla möbler och all inredning. Det som inte gick att sälja gavs bort eller slängdes, något GP skrivit om tidigare. 

– Vi har endast fem flyttkartonger kvar som står hos mina föräldrar. Det är bland annat fotoalbum och sådant som vi vill ha kvar, säger Roger Forsberg. 

Kostnaden för att bo i husbil har paret räknat till ungefär 15 000 kronor i månaden. En full sammanställning kan se ut så här.

Såhär kan en månad se ut för paret

Anna och Roger Forsberg har en blogg där de under långkörningen i Europa redovisade vilka utgifter de hade, och hur stora de var. 


Boplatser – 3783 kronor


Diesel & gasol – 850 kronor


Mat – 2733 kronor


Restaurang – 1272 kronor


Kläder – 0 kronor


Hygien – 1000 kronor


Nöjen – 1071 kronor


Extra gott – 824 kronor

Under denna kategori räknar Roger och Anna med godis, chips, drinkar och annat som man hade kunnat avvara om man verkligen ville. 


Fasta utgifter – 2000 kronor

Hit går fasta utgifter så som försäkringar, a-kasseavgifter, vägskatt med mera.


Totalt landade levnadsutgifterna på 13 533 kronor i för februari månad. 

Husbilen är en Frankia-modell som är 8,5 meter lång och 2,3 meter bred.
Foto: Privat
Husbilen är en Frankia-modell som är 8,5 meter lång och 2,3 meter bred.
Foto: Privat

Friheten är vardag

Hos Rogers föräldrar har paret sin folkbokföringsadress. 

– Man måste ju ha fast adress när man är svensk så vi står skrivna hos mina föräldrar.

Efter snart 500 dagar boendes i husbilen så blickar Roger och Anna Forsberg tillbaka på ett drygt år av ökad frihet och en känsla av att de kan göra vad de vill.

– Omställningen blev att man känner sig friare, man kan välja att ta med sig sitt hem var man än åker. Om man åker till några kompisar så behöver man inte tänka ”nu måste jag inte åka hem och lägga mig” man har alltid hemmet med sig.

Trots att boytan endast är på 16 kvadratmeter så anser inte paret att det känns trångt. I stället funderade de till och med på att gå ner till modellen mindre, men bestämde sig för att det inte var värt pengarna. 

– Vi tycker att det till och med känns för stort. Sofforna får man plats sex personer i, vilket man nästan aldrig är. Ytan vi har att röra oss på räcker gott, säger Roger Forsberg. 

Trots den lilla boytan så tycker paret att det känns rymligt i husbilen.
Foto: Privat

Har redan planerat nästa långkörning

Idén bakom husbilslivet grundade sig i att både Anna och Roger ville arbeta mindre och ha en vardag där man inte behöver ta en traditionell semester. Och eftersom Anna driver en webbyrå kunde Roger säga upp sig som glasmästare och i stället jobba tillsammans med henne. I drivandet av webbyrån så finns det bara en sak som krävs. Nämligen en internetuppkoppling.

Om du vill läsa mer om Anna och Roger..

.. kan du titta på deras blogg Bo i Husbil, där de berättar om sina liv.

– Vi jobbar på kvällstid och försöker vara utomhus på dagtid. Vi träffar kunder när vi är i Sverige och det funkar väldigt bra, säger Roger.

Den första långa husbilsresan gav sig paret ut på i september 2018. Då blev det en lång resa där de hann besöka Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Gibraltar, Danmark och Nederländerna. 

– Vi stannade tre månader i Spanien och tre månader i Portugal. Vi hade ingen stress och tog det lugnt, det finns så mycket att se, säger Roger Forsberg.

Anna och Roger Forsberg tycker det är skönt att kunna köra precis var de vill.
Foto: Privat
Anna och Roger Forsberg tycker det är skönt att kunna köra precis var de vill.
Foto: Privat

I maj var de tillbaks i Sverige och sedan dess har de passat på att träffa släkt, vänner och kunder. Nu befinner sig paret strax utanför Varberg och vet redan var nästa resa kommer gå.

– Vi kommer vara i Sverige någon månad till. Sedan åker vi till Spanien och tar östra och södra Tyskland på vägen ner. Kan bli Portugal också. Man vet inte eftersom ingenting är hugget i sten när man bor i husbil, säger Roger Forsberg.