Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna och Cassandra är tångbönder: ”Framtiden”

Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”
Tångodlingen finns utanför Björkö i Göteborgs norra skärgård.
Foto: Privat
Cassandra Köbbel och Anna Wångmar driver en tångodling och kallar sig för tångbönder.
Foto: Martin Wanther

De kände inte varandra men hade samma idé: att odla tång.

Öckerö kommun hade kontakt med båda och parade ihop dem – nu har Cassandra Köbbel och Anna Wångmar börjat skörda från sin odling utanför Öckerö. 

– Vi vill ta tången till tallriken, det är framtidens hållbara mat, säger Anna. 

Odlingen utanför Öckerö i Göteborgs norra skärgård är den tredje av sitt slag i landet och det är Cassandra Köbbel och Anna Wångmar som tillsammans driver den och kallar sig själva för tångbönder. 

Nyligen sålde de från den första skörden av sockertång på Göteborgs fiskeauktion, vilket SVT Nyheter Väst tidigare skrivit om.

– Det var tångbonde som sökte tångbonde. Öckerö hade kontakt med oss båda och parade ihop oss så nu gör vi det tillsammans. Vi kände inte varandra trots att vi bor fem minuter från varandra när vi är på Öckerö, säger Anna Wångmar. 

Är en grönsak från havet 

Tången odlas med hjälp av naturens egna processer, saltvatten finns det naturligtvis gott om i skärgården och solen och energin kommer naturligt.

Tången är inte tänkt som ett substitut för till exempel kött eller fisk.

– Det är en näringsrik grönsak från havet med mineraler och vitaminer som vi behöver ha i oss. Det finns ju i diverse produkter som tillsats, som sushi och annan mat som är god. Det vi vill förmedla är att odlingen är ett miljövänligt sätt att producera mat på. Istället för att importera kan man använda svensk tång, säger Cassandra Köbbel. 

Odlingen de båda äger är på 3000 kvadratmeter där de kan odla runt två ton tång per säsong, de lägger ut långa rep som tången växer kring under vintern, skörden gör de i mars. 

”Bra för den biologiska mångfalden” 

De får hjälp av Nordic Seafarm på Koster som odlar upp tångbebisar i tankar som Anna och Cassandra sedan lindar på sina rep. 

Tångodlingarna ser också till att binda koldioxid, lika mycket som den själv väger.  

– I FN tar man också upp tång och tångodlingar som en lösning på många klimatproblem. Framtidens mat är producerad på ett hållbart sätt och Sverige måste öka sin självförsörjning, säger Anna. 

– Vi sjösätter det som en undervattensskog, det är bra för den biologiska mångfalden, det är en lekplats för många fiskar och för att få ett gynnsamt klimat, säger Cassandra.

Se också: 

Vad är klimat egentligen? • Vi reder ut skillnaden på klimat och väder