Anna-Karin Johnsson med dottern Sofia. Foto: PRIVATAnna-Karin Johnsson med dottern Sofia. Foto: PRIVAT
Anna-Karin Johnsson med dottern Sofia. Foto: PRIVAT
12-åriga Sofia blev av med sina fina cykel, men mamma Anna-Karin kunde snart hämta tillbaka den. Foto: PRIVAT12-åriga Sofia blev av med sina fina cykel, men mamma Anna-Karin kunde snart hämta tillbaka den. Foto: PRIVAT
12-åriga Sofia blev av med sina fina cykel, men mamma Anna-Karin kunde snart hämta tillbaka den. Foto: PRIVAT

Anna-Karins hjältebragd – för otröstliga dottern

Publicerad

12-åriga Sofia blev förtvivlad när hennes cykel stals.

Då gav sig mamma Anna-Karin Johnsson ut på stan för lite privatspaning – och lyckades ta tillbaka cykeln från en ung kille.

Nu uppmanar hon andra att visa mer civilkurage i vardagen.

– Jag tycker att väldigt mycket går att lösa om man inte blir så förbannad och rädd och försöker kommunicera i stället, säger hon.

Nyligen blev 12-åriga Sofia av med sin cykel i Skara. Hon parkerade sin cykel utanför musikskolan och gick in för att spela piano. Men när hon kom ut var cykeln borta, en händelse som Skaraborgs Läns Tidning var först med att skriva om.

– Hon blev naturligtvis förtvivlad, säger mamma Anna Karin Johnsson.

Anna-Karin ringde direkt till polisen och anmälde cykeln stulen. 

Då blev hon informerad om att hon själv kunde ta tillbaka cykeln inom ett dygn om hon skulle hitta den. Skulle det passera mer tid är det i stället polisen som måste göra ingripandet.

Bedrev privatspaning

Inspirerade av deckare hon läst gav sig Anna-Karin ut på stan för att bedriva lite privatspaning. Det gjorde hon samma dag som cykeln blev stulen.

– Jag tänkte lite som en detektivbyrå. Jag började med att återgå till brottsplatsen, för att sedan "cruisa" på stan för att se om den låg slängd i något buskage, berättar hon.

Men Anna-Karin behövde inte "cruisa" länge. Plötsligt såg hon en ung kille på en rosa-vit cykel. Det var ingen tvekan om saken – det var hennes dotters cykel.

– Jag hade verkligen inte räknat med att hitta den, men så kommer det en kille på cykeln mitt framför nosen på mig.

Killen med cykeln stod och hängde med ett gäng andra unga killar. 

Inom loppet av några sekunder bestämde sig Anna-Karin för att konfrontera killen. Med sig som stöd hade hon sin cockerpoo, en blandning av cocker spaniel och pudel.

Konfronterade misstänkte tjuven

– Jag parkerade bilen lite slarvigt och tog ut min hund ur bagageutrymmet. Han är inte så skräckinjagande, men en del människor tycker att det kan vara en liten osäkerhetsfaktor när man har med en hund.

– Jag gick fram och sa "Hej! Jag måste fråga, var hittade du den där cykeln?"

Killen, som blev ganska häpen, sa att han hade fått den av någon. Men Anna-Karin stod på sig och frågade om han inte skulle ge tillbaka cykeln, vilket han gjorde utan att protestera.

Utåt sett spelade Anna-Karin cool, men hon kände sig inte lika tuff.

– Jag var inte riktigt säker inombords. Jag hade hög puls och tänkte "hur fasiken ska det gå".

Vill se mer civilkurage

Anna-Karin, som jobbar som föreläsare och med kommunikation, vill nu uppmana andra att visa mer civilkurage i vardagen.

– Jag tror att många i dag är rädda för att agera. Men jag tycker att väldigt mycket går att lösa om man inte blir så förbannad och rädd och försöker kommunicera i stället.

– Men hade det varit en våldsam stämning hade jag inte gått in i det. Man ska inte vara dumdristig.

Både Anna-Karin och dottern Sofia är glada sedan cykeln kom tillbaka. Numera har cykeln två lås.

– Någonstans går en kille runt som är paff och undrar vad som egentligen hände, avslutar Anna-Karin Johnsson.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER