Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Johansson avgår – mitt i maktstriden i S

Anna Johansson avgår.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det skriver hon i ett uttalande med rubriken ”Nu lämnar jag”.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon lämnar efter 12 år som distriktsordförande.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Anna Johansson avgår som ordförande för Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg.

Det skriver hon i ett uttalande med rubriken ”Nu lämnar jag”.

Det sker efter veckans turbulenta utveckling där såväl partiets distriktsstyrelse som kommunfullmäktigegrupp krävt gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons avgång.

– Det här har jag planerat länge. Det är dags för en ny kraft att ta över, säger Anna Johansson.

Hon lämnade beskedet via ett uttalande som inleds så här:

Kära medlemmar

Redan för ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att inte ställa upp för omval som partidistriktsordförande vid vårens distriktskongress. Planen var att meddela detta i november-december förra året. Så som situationen utvecklades under hösten gjorde jag dock bedömningen att det vore oansvarigt att låta en ny person kliva in och börja med att försöka hantera en mycket allvarlig situation med svåra konflikter. Jag kände ett ansvar att stanna ett litet tag till och försöka reda ut och lösa de problem vi har. Trots stora ansträngningar från många har det visat sig att det inte gick och jag beklagar djupt att vi befinner oss där vi nu gör.

”Konfilkten skadar partiet”

Anna Johansson säger att de senaste dagarna varit jobbiga.

– Det har de säkert varit för alla inblandade. Den här konflikten skadar ju vårt parti, säger hon.

Anna Johansson avgår i april.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Johansson poängterar att konflikten i sig inte är orsaken till att hon inte kommer att ställa upp för omval.

– Jag har tänkt på detta en längre tid. Anledningen till att jag väntat med att gå ut med det är att jag hoppades att vi kunde lösa den här konflikten först.

Med tanke på de senaste dagarnas turbulens: tror du att du hade blivit omvald om du inte valt att avgå?

– Det har jag inte ens reflekterat över. Jag hade bestämt, tolv år som distriktsordförande räcker. Det är viktigt med förnyelse nu.

Behöver läka ihop

Hon skriver vidare i sitt uttalande:

”Jag vet att många av er är undrande, förbannade och oroliga. Det förstår jag. Det är en fruktansvärt tråkig, destruktiv och för många dessutom helt obegriplig situation vi befinner oss i.”

Anna Johansson skriver också att hon inte längre anser sig ha trovärdighet att fortsätta efter veckans dramatiska utveckling:

Jag ser för egen del att det partiet nu behöver är att läka ihop och gå framåt i enighet och bygga en stark folkrörelse och ett jämlikt Göteborg. Det arbetet kommer jag, inte minst  efter den senaste veckans process, inte ha tillräcklig trovärdighet i alla delar av partiet för att kunna leda. Partidistriktet i Göteborg behöver en ny ordförande för att kunna ta sig an de stora uppgifter som ligger framför oss.”

Fortsätter i riksdagen

Johansson poängterar att hon inte avgår i dag, utan sitter kvar fram till den ordinarie distriktskongressen i april. Hon kommer att fortsätta arbeta som vanligt som riksdagsledamot, där hon bland annat är Ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Håkan Linnarsson.
Foto: TIM KRISTENSSON / SOCIALDEMOKRATERNA I GBG

Håkan Linnarsson, ledamot i distriktsstyrelsen, säger så här om Johanssons avgång:

– Hon har suttit som ordförande länge och jag tror att det är viktigt att det här beskedet kommer innan den extra kongressen. För de som vill utmåla den pågående diskussionen om kommunstyrelsegruppledarens (Hermansson) vara eller inte vara, att det skulle handla om en maktkamp mellan Anna och henne... Det här visar ganska tydligt att det inte har någon som helst grund eftersom hon inte har några maktambitioner.

Oklart vem som tar över

Men är inte det här ett misslyckande för er i distriktsstyrelsen?

– Det tycker jag inte. Det är en enig distriktsstyrelse som står bakom avgångskravet, men en adjungerad hade en annan uppfattning. Soffan sa ju vid sin presskonferens att Anna slåss för sin politiska överlevnad. Men det här visar ganska tydligt att det inte är frågan om det, säger Håkan Linnarsson.

Linnarsson säger att han fick reda på avgången i samband med att Johanssons uttalande gick ut. Men att han inte är överraskad över beslutet.

Men är det ansvarsfullt av Johansson att avgå i den här situationen?

– Det får ju medlemmarna avgöra, tänker jag

Vem tar över ordförandeposten?

– Ingen aning.

Gör du det?

– Svaret är nej, säger Linnarsson.

Två avgångskrav mot Hermansson

Ann-Sofie Hermansson har flera avgångskrav på sig.
Foto: HENRIK JANSSON

Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg  – med Anna Johansson i spetsen – gick i måndags ut med sitt avgångskrav mot gruppledaren Ann-Sofie Hermansson.

Anledningen, uppgav man, var ett saknat förtroende för Hermansson. Snart därefter gick fullmäktigegruppen ut med samma krav. Och senast onsdag kväll beslutade fullmäktigegruppen för att avsätta Hermansson som gruppledare.

Fullmäktigegruppens beslut betyder inte att Ann-Sofie Hermansson sparkas. Det beslutet måste distriktskongressen ta. Avgörandet kommer att ske vid en extra sådan den 3 mars.

Socialdemokraternas distriktsstyrelse

Ledamöterna väljs på två år av distriktskongressen. Lördagen 6 april sker årets ordinarie kongress. Det finns tolv medlemmar i styrelsen.

Ordföranden Anna Johansson ställer inte upp för omval.

Sex medlemmar ska väljas om eller bytas ut: Ann-Sofie Hermansson, Robert Hammarstrand, Amalia Rud Pedersen, Rikard Ledin, Claudia Pedrini och Johan Büser.

Fem ledamöter väljs om för ytterligare ett år: Mattias Jonsson, omval, Ullakarin Näslund, omval, Mats Arnsmar, omval, Marina Fransson, nyval och

Håkan Linnarsson, omval.