Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjens jakt på svar: Anna dog mitt i idyllen

Anna Spång-Lyng hittades död av sin mamma Git. Familjen söker efter svaren om vad som hände.
Foto: PRIVAT
Flera polispatruller och ambulans larmades till gården i Falkenberg efter att en ung kvinna, Anna Spång-Lyng, hittades död.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Anna tillsammans med pappa Viggo Lyng.
Foto: PRIVAT

Anna Spång-Lyng, 32, hittades död på gården i Falkenberg. 

Föräldrarna Git Spång och Viggo Lyng berättar om sorgen och sökandet efter svar.
– Det är som att vara halv, säger Git Spång, Annas mamma. 

De är båda mycket kritiska till polisens utredning. 

Den 5 oktober 2016 larmades flera polisenheter, helikopter och ambulans till ett lugnt och stilla område i Falkenberg. 

En ung kvinna hade hittats död och polisen misstänkte att hon hade bragts om livet. Flera medier samlades för att rapportera om händelsen som skakade orten. 

Bara minuter tidigare hade Git Spång planerat att dricka kaffe med sin dotter, Anna Spång-Lyng, 32. Efter en stunds letande såg hon någonting som såg ut som ett hästtäcke, liggandes på marken. 

– Det låg i en enda hög. Sen såg jag att det var Annas vinterjacka med kapuschongen uppdragen. Då hittade jag våran dotter död, säger Git Spång som tidigare pratat med Hallands Nyheter.

"Som att vara halv" 

Ambulans och polis tillkallades till platsen och Git ringde till Annas pappa, Viggo Lyng. 

– Vi bor i ett hus bara 100 meter därifrån. Hon skrek bara kom hit. Jag kom dit ungefär samtidigt som ambulansen, säger han. 

Räddningspersonalens  försök att återuppliva Anna var förgäves. Viggo Lyng och Git Spång hade förlorat sitt enda barn. 

– Det går inte att beskriva, säger Viggo Lyng. Git Spång fyller i: 

– Det är som att vara halv, säger hon. 

– Anna var en fantastisk tjej. Ett jättestort hjärta och väldigt stort socialt engagemang. Hon har alltid tagit hand om ungdomar och människor, säger Git Spång.
Foto: PRIVAT

Över 500 personer samlades i kyrkan i Falkenberg för att ta farväl av Anna Spång–Lyng, som var engagerad i välgörenhet, entreprenör och ordförande i krögarföreningen och i "Ladies Circle". 

– Anna var en fantastisk tjej. Ett jättestort hjärta och väldigt stort socialt engagemang. Hon har alltid tagit hand om ungdomar och människor, säger Git Spång. 

LÄS MER: Misstänkt mord på kvinna troligen tragisk olycka 

"Mycket frågor"


Foto: / EXP HENRIK JANSSON

Familjen är övertygad om att någonting hände den femte oktober, att Anna inte råkat ut för en olycka, som polisens utredning visade. 

– I sorgen, förutom att man är helt förtvivlad så kommer också en ilska. Det kommer mycket frågor som man inte får svar på, säger Git Spång, som är kritisk mot polisens arbete med fallet. 

"Har vänt på sten efter sten"

När avdelningen för grova brott ansåg att det inte längre fanns en misstanke om brott, tog förundersökningsledaren Håkan Rolfsgård över ärendet.

– Mamman hade en teori som vi kollade upp. Vi har vänt på sten efter sten för att hjälpa henne att förstå att vi inte kommer att komma längre, säger han. 

Familjen lämnade in flera tips som de hoppades skulle föra utredningen vidare. Men enligt Håkan Rolfsgård talade den tekniska undersökningen, från dag ett, för att det handlar om en tragisk olycka som Anna råkat ut för. 

– Familjen menar att det inte är bevisat till hundra procent och nej det är det inte. Men vi har inte lyckats bevisa något annat scenario som är mer sannolikt, säger Håkan Rolfsgård.