Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna, 29, sveks av vården - nu är hon död

Anna Loved berättade för två år sedan om missförhållandena inom psykvården. I dag är Anna död – hon tog livet av sig efter 15 års kamp för att få rätt vård.
Foto: Privat
Expressen har granskat psykvården på Sahlgrenska i Göteborg och hittat allvarliga missförhållanden.
Foto: Anders Ylander

”Jag vill inte dö, men jag kan heller inte leva”.

Anna Loved gråter medan hon skriver.

För två år sedan var hon en av källorna då Expressens reportrar Josephine Freje och Julija Sidner avslöjade en rad omfattande missförhållanden inom psykiatrin, för gatutidningen Faktum.

I dag är Anna död.

Expressen har återvänt till insidan av psykiatrin där de mest utsatta dör och skadas när vården sviker.

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp

■ Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med, självmord går att stoppa.

Mind.se

Telefonnummer: 90 101
Öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Du kan vara anonym.
Vardagar 10–15 finns även föräldratelefon på 020–85 20 00 och äldretelefon på 020–22 22 33.

Självmordsguide.se

Telefonnummer: 020-22 00 60.
Öppet alla dagar 13-22. Här finns socionomer, psykologer och psykiatrisjuksköterskor för samtal och frågor kring psykisk hälsa och självmord.

Spes.se

Telefonnummer: 08-34 58 73.
Varje kväll 19-22. För dig som är närstående.

Jourhavande-medmanniska.se

Telefonnummer: 08-702 16 80
Öppet varje natt 21–06. För dig som behöver någon att prata med.

Efter nära 15 år av kamp inom barn- och vuxenpsykiatrin tog Anna Loved sitt liv.

I sin sista stund i livet skrev hon om hur mycket hon älskar sina närmaste och att hon hoppas att få återförenas med sin älskade hund. Men också om vikten av att anmäla och granska för att få till stånd en förändring av vården, så att inte fler patienter drabbas.

Anna Loved var en av de mest utsatta, de som skadas och dör när vården sviker.

De hänger sig i sjukhusets duschslangar och skär upp sina kroppar med rakblad och knivar och de ropar på hjälp utan att någon hör.

Expressens Josephine Freje och Julija Sidner avslöjade 2014 i gatutidningen Faktum omfattande missförhållanden inom den psykiatriska vården på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Vänner dog på avdelningen

Anna Loved var en av de 30-tal patienter som intervjuades för granskningen för två år sedan. Vi träffades i hennes lägenhet i Kortedala, Göteborg.

Hon berättade om fönster som var öppna på självmordsavdelningar, knivar som låg framme, personal som tafsade på bältade patienter, om vänner som hängt sig inne på avdelningarna trots att de skulle ha haft konstant tillsyn.

– Ingen tror på mig, jag är ju psykiskt sjuk, sa Anna då och skrattade uppgivet.

Men missförhållandena bekräftades av 8 000 avvikelserapporter som vårdpersonal skrivit och en rad lex Maria-anmälningar.

Avslöjandena rönte stor uppmärksamhet.

Anna Loved som barn. I 15 år kämpade hon för att få rätt vård.
Foto: Privat

Personalen lånar ut rakblad

Nu – två år senare – har Expressen återvänt till psykvården för att undersöka vad som hänt sedan dess.

Och efter att återigen ha gått igenom tusentals avvikelserapporter kan vi i dag avslöja att allvarliga missförhållanden fortfarande finns kvar – och ibland till och med blivit värre.

Psykiatrisk vård ska enligt Hälso- och sjukvårdslagen bedrivas med hög kvalitet, säkerhet och respekt för patienten. Men över 9 000 rapporterade negativa händelser, så kallade avvikelser från Skåne och Göteborg, visar på motsatsen.

Knivar och pistoler har sedan granskningens start 2012 hittats på avdelningarna och rakblad har lånats ut till självskadepatienter. Duschslangar och patientbyxornas snören har upprepade gånger lämnats hos patienter som sökt vård efter allvarliga självmordsförsök. Minst 160 psykiskt sjuka har skadats och dött och sedan publiceringen 2014 har vi hittat ytterligare över 420 fall där samma missförhållanden kvarstår.

Olämplig personal tillåts jobba kvar, trots kollegers upprepade larm och interna rapporter. Det handlar om sexuella övergrepp mot bältade kvinnor, sjuksköterskor som spottar på patienter på golvet och livsfarligt våld, där patienter brottas ner och inte får luft. En psykotisk patient fick en handduk tryckt över ansiktet upprepade gånger och patienter bältas i sina sängar utan att rutiner och lagar följs. Läkare har arbetsvägrat, bland annat då en ung kvinna dog på avdelningens golv.


LÄS MER: ”Vi sågs som fall som lika gärna kunde dö”

65 människor döda i samband med vård

Tillsynen brister av de mest sårbara patienterna, i flera fall har de kunnat strypa sig och skära sig trots att de är under så kallat "x-vak", konstant bevakning ordninerat av läkare. I ett fall dog en ung kvinna då ingen kollade hennes andning, trots att hon skulle ha tillsyn två gånger i timmen. En annan lämnades ensam på toaletten och hittades först av sin make som fick hjälp till att skära loss sin döda fru.

De senaste två åren har minst 65 människor mist sitt liv i samband med vård på Sahlgrenska psykiatri, ett av norra av Europas största sjukhus. I flera fall handlar det om patienter som skrivits ut trots att ingen läkare har bedömt självmordsrisken, i flera fall med dödlig utgång. En patient som skrevs ut med 11 olika läkemedel och över 600 tabletter dog av tablettförgiftning mindre än ett dygn senare.

Anna Loved blev 29 år gammal. När vi träffade henne för två år sedan beskrev hon hur hon fått ligga timme efter timme oövervakad när hon kommit in till sjukhus efter att ha försökt ta sitt liv.

– När jag var tvångsinlagd släppte de ut mig. En brandman fick tag i min jacka i sista stund när jag höll på att hoppa från Mölndalsbron. Och efter att jag försökt hänga mig lånade personalen ut en duschslang och lämnade mig ensam, vill de att jag ska dö, undrade hon.


LÄS MER: Anna Bäsen: Psykiatrin är i kris – nu måste vi göra om


FOTNOT:

En längre version av detta reportage släpps även i dag på Bokmässan i Göteborg i pånyttstartade Göteborgs-Handels och sjöfartstidning.


DÅ: 2014 granskades över 8 000 negativa händelser från år 2012, så kallade avvikelser, som rapporteras av personal inom psykiatrin i Skåne och på ett av Nordens största sjukhus, Sahlgrenska i Göteborg.

Minst 160 patienter hade då dött och kommit till skada under en treårsperiod, då sjukhusen inte följt sina egna rutiner. Granskningen belönades med grävpriset Guldspaden och vården lovade att ”se över sina rutiner”.

”422 fall bekräftar att problemen finns kvar”

NU: Personalen fortsätter att rapportera missförhållanden. Vi har granskat ytterligare 1 422 avvikelser på Sahlgrenska och hittat 422 fall som bekräftar att problemen från den tidigare granskningen finns kvar. Detta trots att denna granskning bara gäller ett av sjukhusen, två år i stället för tre och endast 51 procent av de rapporterade avvikelserna.

DÅ: Självmordspatienter lämnades ensamma med duschslangar och patientbyxornas snören, mot gällande rutiner. Konsekvensen var flera allvarliga självmordsförsök och dödsfall. En patient avled efter fyra dygns intensivvård. Skötare och sjuksköterskor larmade, Sahlgrenskas chefer lovade att ta bort duschslangarna och skärpa rutinerna så att snören inte skulle ges till patienter som vill hänga sig.

”I minst ett fall har en patient hittats blåsvart i ansiktet”

NU: Duschslangarna är kvar på flera avdelningar för patienter med psykos.

– Vi kan inte göra allt samtidigt, säger Görel Nergelius, chefsläkare över psykiatrin på Sahlgrenska, som betonar att alla duschslangarna ska tas bort – på sikt.

Snören finns också kvar, fyra år efter dokumenterade larm från personalen. I minst ett fall har en patient hittats blåsvart i ansiktet med patientbyxans snöre runt halsen, trots att hen redan försökt hänga sig med Sahlgrenskas snören nio dagar tidigare på samma avdelning.

Sahlgrenska har inte anmält sig själva till tillsynsmyndigheten IVO, förrän vi vill begära ut anmälan Det har då gått över ett år sedan händelsen, självmordsförsök ska anmälas snarast – senast inom två månader.

– Jag känner inte till det enskilda fallet, men ibland kan det ta tid – av olika skäl så som sommar och semester. Vår ambition är dock att alltid anmäla så fort som möjligt, säger Görel Nergelius, chefsläkare över psykiatrin.

Först efter intervjun mejlar de ansvariga: ”Vi tycker också att det vore bättre att patientbyxorna i regionen inte hade snören och kommer att verka för detta i nästa upphandling.”

DÅ: Personal rapporterade att kolleger utsatt patienter för livsfara och trakasserier. Bland annat vägrade en överläkare lämna sitt rum då en ung tjej dog på golvet på avdelningen, trots att skötarna upprepade gånger kallade på läkarens hjälp.

En skötare hade vid flera tillfällen attackerat patienter, bland annat genom att lägga hela sin vikt på en fastspänd patients bröstrygg, vilket patienten kan dö av enligt kollegerna.

Personal hade skrattat åt en överviktig patient när denna krampade under en elbehandling. Och en hemlös på psykakuten blev liggande i ett dygn utan bedömning, mat eller vatten. Patienten hittades okontaktbar av en upprörd underläkare som rapporterar: ”Såhär är inte ok!”

”Personal har skrattat när en psykiskt sjuk försökt begå självmord”

NU: Överläkaren som vägrade lämna rummet och skötaren som utsatte patienter för livsfara jobbar kvar inom Sahlgrenska, fast på andra avdelningar. Sedan dess har personal bland annat rapporterat om hur kolleger upprepade gånger spottat på en patient som ligger på golvet, brottar ner patienter och skrattat åt en psykiskt sjuk då denna precis försökt begå självmord med en sladd. Patienter bältas även utan lagstöd och Sahlgrenska psykiatri har fått kritik av tillsynsmyndigheten IVO för att inte följa lagen.

– Det vanligaste är att personalen kallas in för ett samtal med närmaste chef och förhoppningsvis får de insikt i att det som hänt inte blev bra, säger Görel Nergelius chefsläkare inom psykiatrin Sahlgrenska.


DÅ: På ett och samma nattpass uppgav flera olika kvinnliga patienter att en skötare tafsat på dem medan de låg fastspända i sina bältessängar. Skötaren ska också ha onanerat vid en kvinna som var fastspänd. Kvinnorna ansågs inte ”trovärdiga” och ingen utredning gjordes. I Skåne hade en kvinna blivit våldtagen av en medpatient, men ingen hörde hennes rop på hjälp, då patientlarmet inte testats och all personal lämnat avdelningen trots att kvinnan redan berättat för personalen att hon var rädd för mannen.

”En manlig patient ska ha kommit in i en kvinnas rum och rört hennes kropp”

NU: Trots den mycket uppmärksammade våldtäkten i Skåne har Sahlgrenska inte polisanmält eller förflyttat en manlig patient som ska ha kommit in i en kvinnas patientrum och rört på hennes kropp mot hennes vilja. Kvinnan uppges vara mycket rädd och mannen ska tidigare ha varit våldsam och under rättspsykiatrisk tvångsvård. Den dokumenterade åtgärden i Sahlgrenskas avvikelsesystem är: ”information i personalgrupp” och allvarlighetsgraden bedöms som: ”Mindre”.

Sedan övergreppen mot bältade kvinnor på psykakuten har Sahlgrenska infört en ny rutin, där det alltid ska vara två personal hos den fastspända.


DÅ: Personal och patienter utsattes för livsfara då farliga föremål kommit in på avdelningarna, en skötare blev jagad med en 40 centimeter lång jaktkniv på psykakuten. Knivar låg framme på rättspsyk bland våldsamma och psykotiska patienter som dödshotade de anställda. Knivskåp var olåsta upprepade gånger. Rakblad lånades ut till självskadepatienter, som hittades blodiga och nära döden. Vid flera tillfällen hade rutinerna för visitation inte följts.

”Patienter har kunnat skära sig trots ständig tillsyn”

NU: Trots att Sahlgrenska skulle stärka sina rutiner finns flera fall där tvångsinlagda patienter och patienter som kommit in med polis inte visiterats, mot gällande rutiner. Personal har mordhotats med knivar. Och patienter har till och med kunnat skära sig med rakblad under så kallat x-vak, ständig tillsyn där patienten inte får släppas med blicken.

– Ja vi har hittat värre saker än så sedan dess, pistoler har kommit in, säger Hugo Wallén som har ansvar för strategiska utvecklingsfrågor inom psykiatrin Sahlgrenska. Vi har tagit in ordningsvakter i månader i sträck och tränat personalen i handgrepp och stärkt rutinerna. Men samtidigt får vi konstatera att vi inte lyckas att stoppa alla farligheter på tröskeln.

DÅ: Patienter som kommit in till psykvården efter allvarliga självmordsförsök lämnades ensamma utan tillsyn, med dödlig utgång. P

”En patient kunde köpa droger och överdosera inne på avdelningen”

NU: Sedan granskningen för två år sedan har ytterligare 65 människor dött i samband med psykiatrisk vård på Sahlgrenska. Det finns även dödsfall på Sahlgrenska som inte rapporterats förrän vi vill begära ut anmälan.

Bland annat kunde en patient köpa droger och överdosera inne på avdelningen. Läkaren hade bedömt att ständig tillsyn inte var nödvändig, trots flera allvarliga självmordsförsök. Ingen kollade om patienten andades, trots att hen låg orörlig och hade tillsyn två gånger i timmen. När morgonpersonalen går på sitt skift inser de att patienten ligger död i sängen.


DÅ: Patienter skrevs ut trots att ingen självmordsbedömning gjorts av läkare, vilket slutade med flera dödsfall.

Bland annat gäller det en ung kille som kommit in efter att nästan ha dött efter en överdos av den ångestdämpade medicinen Stesolid. Han skrivs ut samma dag med 100 nya Stesolid och hittades kort tid därefter död – genom överdos av Stesolid.

”Patienten skrivs ut med 676 tabletter – dör av tablettförgiftning”

NU:

Personalen har dokumenterat en rad nya dödsfall och tveksamma utskrivningar, några exempel sedan förra granskningen:

# En patient som ligger inne på behandlingsavdelning för missbruk och psykisk sjukdom skrivs ut efter att att hen ”ej följt avdelningens regler och varit verbalt hotfull”. Patienten får ett recept på 11 olika läkemedel med totalt 676 tabletter, bland annat sömnmedel och benzodiazepine. Nästa dag hittas personen död utanför sitt tillfälliga boende. ”Obduktionen visar att döden skett genom tablettförgiftning”. Självmordsbedömningen noteras av läkaren dagen efter att patienten är död.

# En patient kommer in efter att ha skurit upp sin hals och underarmar men skrivs ut.

# En patient hoppar naken på ett ben och skriker om Jesus, personal håller kvar patienten och kallar på läkare – som skriver ut patienten utan att träffa patienten.

# En äldre patient som söker hjälp på psykakuten för ”krisreaktion och suicidtankar” skickas hem med en remiss till äldrepsykiatrin med ”snar handläggning”. Dagen efter tar den äldre patienten sitt liv.

# I flera fall är det dokumenterat att ingen strukturerad självmordsbedömning har gjorts, trots att detta nu är infört som rutin.

Expressens Josephine Freje och Julija Sidner.