Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna, 28, saknar två poäng på en tenta – tvingas gå om

Anna Pantefors, 28, är upprörd över att hon kan behöva gå om ett helt år på sjuksköterskeprogrammet.Foto: Privat / Privat
Högskolan i Borås.Foto: ANNA SIGGE / Högskolan i Borås

På grund av en misslyckad tentamen måste Anna Pantefors, 28, gå om ett helt år på sjuksköterskeprogrammet.

Detta på grund av en ändring i kursplanen.

Det är något hon – och 15 kurskamrater – nu kämpar med att lösa.

– Jag är jätteledsen. Hela förra veckan gick till att gråta och försöka få tag i folk, säger Anna. 

Hösten 2019 uppdaterades kursplanen på sjuksköterskeprogrammet i Borås. Det innebär att Anna Pantefors, 28, och hennes kurskamrater är de sista eleverna på det ”gamla programmet”. 

Det har nu har medfört ett stort bakslag i utbildningen.

– Vi har inte fått särskilt mycket information vad det egentligen betyder mer än att det inte skulle påverka oss. Men förra veckan fick vi veta vad som händer nästa termin. Jag och femton till måste läsa om ett helt år, säger Anna, som också berättat om problemet för Borås tidning.

”Helt förtvivlad”

För att få gå vidare till nästa termin behöver man klara av alla så kallade spärrtentor. Gör man inte det får man i vanliga fall läsa om en termin – men på grund av den nya kursplanen måste Anna och hennes kurskamrater ta om hela läsåret.

– I mitt fall handlar det om en enda tenta som jag saknade två poäng på att klara. Men eftersom kursplanen för det nya programmet inte är samma flyttar de tillbaks mig till termin två i stället för termin tre, som jag precis läst, säger Anna.

Hon tycker inte att skolan tänker på elevernas bästa i detta fall.

– Man är helt förtvivlad över detta. Våra studier har satts på distans och de håller inte samma kvalitet som tidigare heller. Vi har bett högskolan att ge oss fler försök. Jag är jätteledsen. Hela förra veckan gick till att gråta och försöka få tag i folk, säger Anna.

Foto: ANNA SIGGE / Högskolan i Borås

”Vill inte ge upp”

Hon tänker inte ge upp.

– Detta är inte bara ett år av mitt liv, det är även förlorad inkomst och ett års lån. Jag vill inte ge upp för jag har investerat tid och pengar för att nå till detta, säger Anna Pantefors. 

Kristina Nässén är studierektor på högskolan och förklarar att läget är som det är.

– De här studenterna är jätteledsna för att de inte går vidare i det ordinarie programmet. Men de måste kunna kursens innehåll innan de får fortsätta, det handlar i slutändan om patientsäkerhet, säger hon till Borås tidning.  

Kan inte erbjuda fler tentor

Hon berättar vidare att det inte finns möjlighet att erbjuda extrainsatta tentor till alla elever.

– Vi har väldiga krav på rättvisa. Om vi skulle ge extratentamen skulle det innefatta ganska många. Det är väldigt mycket arbete och vi har inte haft den möjlighet, säger Kristina Nässén till Borås tidning. 

TV: Läkarstudenterna får snabbväg att ta examen