Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna, 18, avvisades från Liseberg – för sin klädsel

Nöjesparken i Göteborg är ett av Nordens mest populära resmål.
Anna Löfberg fick lämna Liseberg, eftersom hon inte ville bära skor.
Foto: Privat
Besökarna ska bära skor, enligt Lisebergs trivselregler.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Anna Löfberg, 18, skulle åka attraktionen Flumeride, när hon stoppades av en vakt.

Anna, som en längre tid gått barfota under sommarens varma månader, påtalade då att det aldrig varit något problem förut.

Efter att ha diskuterat med flera företrädare för parken, som enligt Anna alla gav olika anledningar till varför hon var tvungen att bära skor, fick hon lämna Liseberg eftersom alternativet var att köpa ett par flippflopp-tofflor.

– Jag tycker det är ganska absurt. Flippflopp är som fötternas motsvarighet till stringtrosor, säger Anna.

Anna Löfberg, från Öxabäck i Marks kommun, började gå barfota för några år sedan.

– Jag hade väldiga problem med mina fötter när jag hade skor, eftersom jag hade en så kallad överpronation. Jag provade allt möjligt, som exempelvis specialgjorda inlägg från ortopeder, men det var inget som funkade för mig, berättar Anna.

Hon började därför testa att gå helt utan skor, berättar hon.

– Jag upptäckte att det funkade bättre att gå barfota och musklerna i mina fötter byggdes upp igen.

Efter att muskulaturen i hennes fötter byggts upp har problemen med att bära skor avtagit, men Anna väljer ändå att inte bära skor under årets varma månader.

– När man går barfota märker man hur jäkligt det är att ha skor, säger Anna.

De senaste somrarna har därför Anna lämnat skorna hemma när hon besökt bland annat restauranger, festivaler och nöjesfält. 

Konfronterades av personal

Allt som oftast har det inte varit några problem, enligt Anna, men när hon i helgen var på Liseberg där hon tidigare kunnat röra sig fritt utan skor stötte hon på patrull.

– Jag skulle åka Flumeride, men då blev jag stoppad och de sa till mig att jag var tvungen att ha skor på mig. Jag försökte argumentera emot, men gick i stället till en annan attraktion. Då blev jag stoppad av en vakt, berättar Anna.

Anna upplever att hon inte fick några tydliga svar på varför hon inte fick vara barfota.

– Jag sa att jag varit barfota där tidigare, men de var stenhårda. Jag frågade om regeln var ny, men då sa de att de måste ha missat mig. Någon sa att det var en hygienaspekt, men jag funderar på om fötterna blir smutsigare än skor när man går på marken, säger hon.

Till slut ställdes hon inför ett ultimatum, berättar hon.

– Antingen fick jag köpa flippflopp eller lämna parken. Då valde jag att gå, men jag gick till gästservice för att få pengarna tillbaka och försöka få mer svar. Där sa de mest att det var en trivselregel och folk inte är vana vid att se bara fötter. De sa också att det fanns en risk att trampa på glas, men då menade jag att jag själv bär ansvaret i sådana fall säger Anna och fortsätter:

– Jag tycker det är ganska absurt. Flippflopps är ju som fötternas motsvarighet till stringtrosor. Det är psykologiskt det där, flippflopp och sandaler anses normalt nog för att vara fullt acceptabelt även om man ser nästa hela foten. Men så fort den är helt bar är det äckligt och folk känner sig obekväma.

”Diskriminering mot barfotacommunityt”

Trots att hon är besviken menar hon att parkens personal inte var otrevliga mot henne – och hon fick pengarna tillbaka.

– De var inte otrevliga, men det var en myndig ton. Jag upplevde definitivt att de saknade förståelse och de verkade inte ha något intresse av att tänka ett steg längre. Jag kan förstå att de har den uppfattningen, men de verkar inte så intresserade av att öppna sina sinnen och öppna sina tankar.

Anna skrev om händelsen på Facebook.

”Jag kommer gå vidare med det här och anmäla som diskriminering mot barfotacommunityt”, står det i inlägget.

Anna förklarar att fler och fler väljer att gå barfota.

– Det är en ganska stor grej. Barfotalöpning exempelvis, är det många som upptäckt.

Julia Vasilis är informationschef på Liseberg.

Hon berättar att gäster på Liseberg ska bära skor, enligt nöjesparkens trivselregler.

– Det ligger någonstans i allmän klädkod och står i våra trivselregler på vår hemsida. Vad som ligger bakom är nog ingen enskild sak utan det skulle nog kunna vara flera olika saker.


2018: Lungsjuke Leon, 2, blev utslängd från Liseberg

– Jag blev chockad över hur lite förståelse det finns, säger mamma Anna.
Julia Vasilis är informationschef på Liseberg.
Foto: Liseberg