Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hermansson polisanmäls: "Är svepande anklagelser"

Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande, skrev om visningen av Burka Songs 2.0 i en debattartikel 8 mars: ""Den här typen av arrangemang är helt oacceptabla".
Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRETERNA I GÖTEBORG
Hanna Högstedts film "Burka Songs 2.0" hade premiär vid Göteborg Film Festival 2017. Den planerade visningen i Angered den 14 mars i år ställdes in.

Filmen Burka Songs 2.0 med efterföljande panelsamtal skulle visats i kommunal regi.

Men visningen ställdes in efter att evenemanget fått kritik och skapat debatt.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson var en av dem som låg bakom att visningen stoppades.

Nu polisanmäls hon för förtal, rapporterar P4 Göteborg.

Filmen Burka Songs 2.0 av Hanna Högstedt hade premiär på Göteborgs Film Festival 2017 och i förra veckan skulle den ha visats på Blå Stället i Angered. Efter visningen var ett panelsamtal planerat att hållas.

Men evenemanget stoppades efter att kritiska röster höjts mot upplägget. Bland annat hävdades att deltagare i panelen är extremister och dessutom ställdes frågan varför ingen kritiker av slöjan skulle delta i diskussionen.

Tog avstånd från visningen

En av dem som tagit avstånd från visningen är kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson som också sagt att hon var med i processen för att stoppa den.

"Den här typen av arrangemang är helt oacceptabla", skrev hon i en debattartikel i GT/Expressen den 8 mars.

"Stadsledningskontorets MR-avdelning hade brustit fatalt i sitt värdegrundsarbete. Göteborgs Stad ska aldrig fungera som en plattform för extremism" konstaterade hon i artikeln.

En av dem som skulle deltagit i panelsamtalet efter filmvisningen är Fatima Doubakil från organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén. 

"Vad är det vi har gjort?"

Doubakil menar att hon har pekats ut som extremist av Ann-Sofie Hermansson som nu polisanmäls för förtal, rapporterar P4 Göteborg.

– Vad är det vi har gjort, vad är det vi har sagt? Det är svepande anklagelser, säger Fatima Doubakil till radion.

Hon säger också:

Anmäler för förtal

– Hon har ingenting att komma med. Situationen är allvarlig och vi har vänt oss till polisen och anmäler för förtal.

Vid kommunstyrelsens möte under onsdagen kommer arrangemanget att diskuteras efter att tre yttranden lämnats in, uppger radion: 

S kräver en utredning om hur avdelningen för mänskliga rättigheter kunde arrangera evenemanget. Miljöpartiet vill få besked om varför visningen ställdes in och Vänsterpartiet vill att S drar tillbaka sitt yttrande eftersom man bland annat menar att det saknas grund för påståenden om extremism, rapporterar Radio P4 Göteborg.

Ann-Sofie Hermansson kommenterar Doubakils uppgifter om polisanmälan via sin pressekreterare:

"Vi har hört talas  detta. Men vi har inte sett någon polisanmälan eller fått någon anmälan bekräftad av polisen".