Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oseriösa asfaltsläggare förstörde Ann-Sofis hus

Ann-Sofi Nordahl blev bedragen av oseriösa hantverkare, eller så kallade asfaltsläggare. Foto: HANNA BRUNLÖF
Ann-Sofis dotter Ida lyckades fånga en av asfaltsläggarna på bild. Foto: Privat
De oseriösa hantverkarna rev ner garagefasaden på hela kortsidan. Foto: HANNA BRUNLÖF
De oseriösa hantverkarna rev också ner ett antal plankor på husfasaden. Foto: HANNA BRUNLÖF

Ett samtal med en irländare i arbetskläder vid ytterdörren resulterade i en uppriven husfasad och ett hål i plånboken.

Ann-Sofi Nordahl, 84, blev utsatt för oseriösa hantverkare, eller så kallade asfaltsläggare, och känner sig fortfarande orolig efter bedrägeriet.

– Jag reagerar vid varje ljud efter det här. Jag hoppar högt alltså, säger hon.

Sista fredagen i juni ringde det på 84-åriga Ann-Sofi Nordahls dörr i huset i Kungälv.

Utanför dörren stod en man i arbetskläder och förklarade det var något lurt med hennes tak.

– Han sa att det var något med mina vindskivor på taket, att det hade kommit svart färg på dem. Han sa att han kunde gå upp och ta bort det där för mig, säger hon.

Ann-Sofi frågade hur mycket han skulle ha för det, varpå mannen svarade 2 000 kronor – ett pris hon tyckte var alldeles för högt, men då hade mannen och hans kompanjoner redan satt i gång arbetet.

– Plötsligt var de sex stycken. De pluggade in en industrihögtryckstvätt som de satte fart på med bensin och började tvätta med väldigt högttryck på träpanelen, säger Ann-Sofi och fortsätter:

– Då började jag ana något. Jag har varit husägare i över 50 år och man använder aldrig någonsin en högtryckstvätt på det viset, jag trodde fönstren skulle gå sönder.

Krävde betalt

Den väldiga kraften i utrustningen gjorde att Ann-Sofi inte kunde gå ut och avbryta arbetet.

– Jag gjorde något försök, men det gick inte. Då kände jag mig lite trängd, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Rolfs möte med asfaltsläggarna på E6

 

När de hade bearbetat fasaden med högtryckstvätten frågade de om det var något annat Ann-Sofi hade problem med på tomten. Hon nämnde då den planka på garaget som hon funderat på att byta ut och i samma sekund satte arbetet i gång.

– De bände ner hela baksidan på garaget. De rev ner hela fasaden, jag blev lite betänksam och undrade vad det var frågan om.

De oseriösa hantverkarna menade att hela garagefasaden var rutten och efter att ha rivit stora delar av den ville de ha betalt för arbetet.

– De ville att jag skulle följa med till banken, men då förklarade jag att banken inte var öppen på fredagseftermiddagar. Då undrade han om jag hade några pengar hemma, jag gav honom 2 000 och med det försvann allihopa, säger hon.

”Det finns en oro för att de ska komma tillbaka”, säger Ann-Sofi. Foto: HANNA BRUNLÖF

Dagen efter kom de tillbaka och sa att de inväntade virke för att renovera fasaden, men vid det laget hade Ann-Sofi redan hört av sig till sina barn som kontaktat polisen, eftersom hon förstod att hon blivit lurad.

– Jag sa då att jag inte var ett dugg intresserad av det här, säger hon.

Återvände flera gånger

Två dagar senare återvände de igen, för att hämta en stege de lämnat på tomten. Men nu fanns Ann-Sofis dotter Ida Nordahl med på platsen, hon hjälpte sin mor att få bort de oseriösa hantverkarna från tomten.

– Jag sa åt dem att mamma inte var intresserad. Sen fotade jag deras bil och då åkte de i väg, säger Ida.

Efter att Ida fotat bilen stannade de upp och lovade att återvända och lämna tillbaka pengarna – ett löfte som de inte höll.

 

LÄS OCKSÅ: Polisens skarpa varning – asfaltsläggarna är tillbaka 

 

Ann-Sofi blev av med 2 000 kronor och berättar att hon fortfarande mår dåligt efter det som har hänt.

– Jag kommer gå och fråga på vårdcentralen, för att jag reagerar vid varje ljud efter det här. Jag hoppar högt alltså och det finns en oro för att de ska komma tillbaka, säger hon.

Dottern: ”Orolig och förbannad”

Ann-Sofis dotter Ida, är också hon upprörd.

– Man blir orolig och förbannad, det är jättetråkigt och mamma blev väldigt skärrad av det här, säger hon.

Ida Nordahl är upprörd över att hennes mor blivit bedragen. Foto: Privat

Ann-Sofi beskriver männen som kom på besök som trevliga, men påstridiga.

– De var väldigt trevliga. Speciellt ungdomarna, de uttryckte sig på ett mycket belevat sätt. Den äldre mannen var också trevlig fram tills att jag inte ville följa med till banken, då blev han mer otrevlig och påstridig, säger hon.

Polisen: ”Klassiskt”

Niklas Heed är förundersökningsledare vid polisen i Kungälv. Han berättar att händelsen med Ann-Sofi är ett typexempel på hur den här typen av oseriösa hantverkare går till väga.

– Det är klassiskt, det är så de jobbar. Framförallt ger de sig på äldre, de har svårare att säga ifrån och har större tilltro till folk, säger han och fortsätter:

– Man ska absolut inte anlita dem på något sätt och inte ens diskutera med dem. Man får vara hård och upplever man att de är för påstridiga så ska man ringa polisen.

LÄS OCKSÅ: Konfronterade asfaltsläggarna – hotades till livet 

 

Fakta: ”Asfaltsläggare”

Den grupp människor som i medierna ofta benämns som asfaltsläggare kallar sig själva för travellers (resande). De reser runt med husvagnar och erbjuder anläggningsarbeten till ofta låga priser.

De första åren handlade det oftast om asfaltering, därav namnet på dessa grupper. De senaste åren har man utökat sin verksamhet till takarbeten, trädgårdssättning med mera. Asfaltsläggarna brukar anlända till södra Sverige under våren, och jobba sig uppåt landet till någon gång i oktober.

Enligt polisen är asfaltsläggarna ofta sammankopplade med kriminell verksamhet

De har främst sitt ursprung på Irland och på sina resor i Sverige slår sig ner på stora parkeringsplatser, campingplatser eller rastplatser. Oftast i stora grupper.

De som anlitar dessa blir ofta missnöjda och lurade, något som GT rapporterat om många gånger tidigare.