Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ann-Kristin förlorade sin dotter – måste boka plats till rättegången

Tre barn miste livet i dödsolyckan i Sveg. Foto: NISSE SCHMIDT/TT
Saknaden efter de omkomna barnen är fortfarande stor i Marks kommun. Foto: NORA LOREK

Den efterlängtade skidresan slutade i katastrof – tre barn omkom och flera skadades svårt när bussen körde av vägen.

Den chaufför som körde bussen har åtalats för bland annat vållande till annans död, men när rättegången inleds måste alla – även anhöriga – boka plats.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, säger Ann-Kristin Olsson, mamma till Evelina Olsson, ett av barnen som omkom i olyckan.

Bussen med de 52 eleverna och sex lärarna från Ängskolan i Skene var på väg till Klövsjö för att åka skidor med skolans idrottsklubb. Tidigt på morgonen den 2 april 2017 hade bussen hunnit till Sveg i Härjedalen.

Klockan var strax före sju när bussen, i en svag högerkurva på E45 mellan Sveg och Fågelsjö, körde av vägen och välte ner i ett dike.

Två pojkar och en flicka dog, flera skadades allvarligt och andra fick lättare skador. 

Busschauffören, som nekar till brott, har åtalats för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Den 13 mars inleds rättegången vid Borås tingsrätt.

Men det är oklart om och hur de anhöriga kommer att kunna följa rättegången. Det rapporterar Borås Tidning.

”Bedrövligt”

Alla som vill följa rättegången måste boka plats via mejl. Man ska anmäla vilka dagar man vill komma och hur många personer man är, skriver BT. 

– De har bokat en alldeles för liten lokal. Det är bedrövligt. Vi som anhöriga ska inte behöva engagera oss för att få en plats. Vi kanske inte ens orkar gå alla dagar, vi vet ju inte hur jobbigt det kommer att bli, säger Ann-Kristin Olsson, mamma till Evelina Olsson som miste livet i olyckan.

Sara Lindman är rådman vid Borås tingsrätt.

– Det är ett gammalt hus vi har, salarna är inte så stora helt enkelt. Jag är verkligen ledsen för de inblandades skull och vi gör verkligen allt vi kan för att lösa det. Som det är nu ringer det personer och säger att alla som var med på bussen vill komma alla dagar. Då behöver vi veta att det verkligen är så, säger hon till BT. 

Kostnaden en faktor

Kostnaden uppges också vara en faktor.

– Så är det ju i viss mån. Vi måste ju hushålla med statens resurser och vi vill ju inte hyra en extern lokal som sedan inte hade behövts, det är också därför man behöver anmäla sig, säger Sara Lindman till Borås Tidning.

Men det är ett resonemang som Ann-Kristin Olsson har svårt att förstå. 

– Jag tycker att det är fruktansvärt, att ens kunna tänka så i ett sådant här ärende. En hel kommun har slagits i spillror, säger hon.

Flaggan vajade på halv stång på Ängskolan i Skene efter dödsolyckan. Foto: NORA LOREK

Snart två år har gått sedan olyckan, men sorgen och saknaden finns fortfarande – och kommer alltid finnas – kvar. 

– Man försöker ta en dag i taget och leva så gott man kan. Vissa dagar känns det lite bättre, men man tänker på det hela tiden. Jag saknar henne något fruktansvärt. Det gör väldigt ont, säger Ann-Kristin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!