Ann-Britt Nilsson, 56, tvingades amputera sitt ben, nu anmäler hon sjukhuset för att de inte tagit hennes problem på allvar. Foto: Jan Wiriden
Ann-Britt Nilsson, 56, tvingades amputera sitt ben, nu anmäler hon sjukhuset för att de inte tagit hennes problem på allvar. Foto: Jan Wiriden

Ann-Britt tvingades amputera bort sitt ben

Publicerad

GÖTEBORG. Diabetesdrabbade Ann-Britt Nilsson, 56, tvingades amputera bort sitt ben efter djupa fotsår.

Nu anmäler hon sjukhuset då hon tycker att hennes problem inte har tagits på allvar.

– De sa att såret var väldigt djupt men jag fick inte komma in till Mölndals sjukhus förrän efter en månad när jag fick en jättestor blodblåsa, då var det för sent, säger hon.

Ann-Britt Nilsson, 56, från Hisingen blev diagnostiserad med typ 2-diabetes för 22 år sedan i samband med sin graviditet. För fyra år sedan började hon få problem med sår på sina fötter.

Under alla år har hon gått till Capio Lundby närsjukhus, men på senare år har hon inte varit nöjd med sjukvården – hon har fått lägga om många bandage själv och fått träffa nya läkare varje gång.

Tog tån utan att säga till

En dag sa de att såret hade blivit väldigt djupt, men ärendet skickades inte vidare. En månad senare uppstod en massiv blodblåsa på foten – först då fick hon komma till Mölndals sjukhus.

– Jag skulle bara in för en vanlig rensning av såret, då tog de min stortå utan att jag visste om det, säger Ann-Britt Nilsson.

Att de tog hennes stortå förstod hon först när sköterskan bytte bandage.

– Det var ett hårt slag, jag räknade tårna och så såg jag – men gud det är ju bara fyra tår!

Såret hade gått in till skelettet. Sedan gick det snabbt – hon blev kvar på sjukhuset i tre månader och den 14 juni kapade de av benet, strax under knät.

– Det hände på min födelsedag, vilken present, säger Ann-Britt Nilsson.

"Hemma och gråter"

Nu tvingas Ann-Britt Nilsson leva utan en del av sitt ben.

– Det är hemskt och bedrövligt, jag önskar inte min värsta ovän att bli av med ett ben, säger hon.

– Jag är van att ta hand om mig själv, nu kommer jag knappt ut och jag kan inte duscha själv.

Att förlora benet har även varit psykiskt påfrestande för Ann-Britt Nilsson.

– Är jag själv hemma blir det mest att jag sitter hemma och gråter, jag blir gråtfärdig nu, bara av att prata om det säger hon.

När amputationen var klar trodde hon att det var över, men nu har det bildats sår på hennes andra fot.

– Jag är görnojjig att jag ska bli av med andra benet nu, får jag amputera bort det – då är det "bye bye".

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER