Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ann, 57, dog – sjukvården missade dödliga tillståndet

Ann Törnkrantz blev 57 år gammal.
Foto: PRIVAT
Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Foto: ANDERS YLANDER

Ann Törnkrantz, 57, skickades hem från akuten utan att få hjälp för sin svullnad i halsen – en vecka senare dog hon.

Systern Eva anmälde händelsen till Ivo, som nu kritiserar vården i flera instanser.

– Man ska inte behandla en människa så. Jag gör detta för att ge henne upprättelse, säger hon.

Sedan 2011 bodde Ann Törnkrantz på ett gruppboende i Jönköpings kommun. Detta då hon hade svårt att ta hand om sig själv efter sviterna från psykisk ohälsa.

Dagligen medicinerade hon med flera läkemedel, bland annat T. Levaxin sedan lång tid tillbaka då hon hade brist på sköldkörtelhormon – hypotyreos.

I slutet av maj 2017 var Ann i dåligt fysiskt skick, vilket framgår av hennes journalanteckningar. Hon var bland annat svullen runt ögonen, hade ont i halsen och hade raspig röst.

De tog då kontakt med vårdcentralen, som rekommenderade dem att söka vård på en drop in-mottagning. Något som gjordes dagen därpå.

Då remitterades Ann akut från vårdcentralen till akutmottagningen då läkaren misstänkte att hon drabbats av en allergisk reaktion.

Skickades hem – dog senare

Där undersöktes hon av AT-läkare innan hon skickades vidare till öron-näsa-halsläkare samt röntgen på lungorna. Där konstaterades att Ann hade bland annat hade en lättare svullnad i halsen, samt att hon inte fått sin T. Levaxin – under minst nio veckors tid.

Efter att ha rådslagit med två andra läkare fick Ann åka hem med en nyinsatt ordination på två mediciner.

Dagen därpå, den 2 juni, slutade Ann plötsligt att andas.

Hon fördes sedan med ambulans till akuten där hon lades in på intensiven. Hon låg sedan i respirator fram till den 9 juni då hon dog.

Eva Törnkrantz, syster till Ann.
Foto: PRIVAT

Eva Törnkrantz, syster till Ann, anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Jag gjorde anmälan för att man inte ska behandlas så. Vården måste lära sig, men framför allt är det för att ge Ann upprättelse. Att visa att någon bryr sig. Det hade inte behövt bli så här, säger hon.

Hon ifrågasätter vårdens hantering av systern.

– Hon hade vätska i lungorna, svullna ögon och andningssvårigheter. Ändå skickade de hem henne. Hon hade ingen bra prognos ändå, hon hade bland annat kol, men man ska inte behandlas så, säger Eva och fortsätter:

– Det kändes som att det var så enkelt att skicka hem någon som har andningsproblem. Särskilt med facit i hand.

Ivo riktar hård kritik

Nu riktar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, hård kritik mot de tre vårdgivarna. 

Det gäller gruppboendet, den privata vårdcentralen och Länssjukhuset Ryhov. Kritiken sammanfattas på på sju punkter – där också de enskilda läkarna kritiseras – och gäller bristfällig handläggning, vård och behandling.

Orsaken till dödsfallet sammanfattar man så här: ”IVO bedömer att den uteblivna läkemedelsordinationen av T. Levaxin med största sannolikhet orsakade patientens dödsfall”.

Ivo riktar hård kritik mot tre vårdgivare.

Axel Ros är chefläkare vid Länssjukhuset Ryhov. Han beklagar det inträffade.

– Det är en väldigt tragisk händelse. Ivo riktar väldigt hård kritik mot några av läkarna på sjukhuset. Det är sorgligt att det blivit på det sättet, säger han.

Han berättar att det livshotande tillståndet som Ann hamnade i och som ledde till hennes död är mycket ovanligt.

– Effekten av att patienten inte tagit läkemedlet under några veckor leder till ett sjukdomstillstånd som är väldigt, väldigt ovanligt.

– Läkarna gjorde bedömningen att patienten var opåverkad och de gjorde bedömningen att hon skulle kunna gå hem med recept på läkemedlet eftersom hon var så opåverkad. De är förstås ledsna och inser att de hade kunnat göra detta på ett annat sätt.

Kommer ni vidta några åtgärder i framtiden?

– De åtgärder som man kan vidta är på lärandenivån, att försöka komma ihåg det här tillståndet hur ovanligt det än är. Att komma ihåg att det finns som möjlighet när man ser patienter i ett sådant läge, säger Axel Ros.

”Det känns bittert”

Ann Törnkrantz.
Foto: PRIVAT
Ann Törnkrans.
Foto: PRIVAT

Eva Törnkrantz är fortfarande djupt påverkad av sin systers för tidiga död. De höll ihop under stora delar av livet, men sågs mindre de sista åren när Ann hade flyttat till gruppboendet.

– Det har varit jättejobbigt. Jag var sjukskriven hela det året, efter att det hände, säger hon och fortsätter:

– Det känns bittert. Det är fortfarande känslosamt. Vi är tre syskon kvar, det har varit jobbigt för alla av oss. Jag och Ann var närmast i ålder och vi höll alltid ihop genom åren. Det är ett trauma att det blev så här fel.


Myxödemkoma

Myxödemkoma definieras som ett allvarligt fall av låg ämnesomsättning, hypotyreos som leder till medvetslöshet, låg kroppstemperatur och andra symtom. Orsaken är som regel en akut försämring av en odiagnostiserad eller obehandlad hypotyreos som utlösts av en stressfaktor. Det är ett akutmedicinskt tillstånd med hög dödlighet. Tidigt konstaterande av diagnosen och behandling är avgörande för överlevnaden.


Tillståndet är numera mycket ovanligt. Det uppträder ofta hos äldre, framför allt äldre kvinnor, med långvarig odiagnostiserad och/eller obehandlad hypotyreos.