Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anmärkning till tiotal butiker första dagen

Frölunda Torg var en av tre gallerior som länsstyrelsens handläggare besökte på fredagen för att följa upp den nya pandemilagen som trädde i kraft 10 januari.
Foto: ADAM IHSE/TT /
Allum kontrollerades på fredagen av länsstyrelsen som var på plats för att se så att den nya pandemilagen följs.
Foto: GOOGLE MAPS
Mölndals galleria var en av de platser som fick besök av länsstyrelsen under fredagen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Anmärkningarna var få när länsstyrelsen gjorde sin första inspektion av köpcenter och gallerior efter att den nya pandemilagen trätt i kraft.

– I stort sett ser det väldigt bra ut. Ett tiotal butiker i Göteborgsområdet har haft brister, säger Henrik Lindahl, handläggare vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Tillsammans med en kollega inspekterade han Mölndals galleria, Frölunda torg och Allum i Partille under fredagen.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har nu haft sin första inspektion efter att pandemilagen trädde i kraft den 10 januari.

Föreskrifter som ansluter till den nya lagen har beslutats av Folkhälsomyndigheten. De innebär bland annat den som bedriver handel har skyldighet att beräkna maxantalet kunder som får vistas i lokalerna. Varje kund ska ha tio kvadratmeter till förfogande.

Henrik Lindahl, handläggare vid länsstyrelsen i Västra Götaland, har under fredagen varit ute med en kollega i Göteborgsområdet för att inspektera gallerior. De har besökt Mölndals galleria, Frölunda torg och Allum i Partille.

– I stort sett ser det väldigt bra ut. Butikerna och galleriorna följer sina åtaganden, säger han.

Ett tiotal butiker totalt har fått anmärkning om ”brist”.

– Det som stuckit ut är att man inte alltid kunnat se var in- och utgångarna är i butiken. Det ska vara avgränsat mellan in- och utgång. De som fått ”brist” har haft en och samma in- och utgång, säger Henrik Lindahl.

”Ska inte gå in ett helt sällskap”

Det har också noterats att kunder inte följer uppmaningen att helst bara en från familjen eller sällskapet ska gå in i butiken.

– Man ska inte komma ett helt sällskap till affären, konstaterar Henrik Lindahl.

Han berättar att han och kollegan gått runt i galleriorna och kontrollerat anslagen på butikernas rutor ut mot gågatan. Att det funnits information om begränsningarna.

Protokollen från inspektionsrudorna lämnas till staben på länsstyrelsen. De som har fått en ”brist” antecknad får en påringning från länsstyrelsen och chans att rätta till denna.

Totalt har tio handläggare från länsstyrelsen besökt olika gallerior i Västra Götaland under fredagen.

Tv: Se butikens coronaknep efter nya pandemilagen

Se butikens kreativa coronaknep efter nya lagen.