Anmälningar mot polisen efter nazistdemonstration

Tumult uppstod i samband med demonstrationen.
Foto: NORA LOREK
Tumult uppstod i samband med demonstrationen.
Foto: NORA LOREK

Flera anmälningar om misshandel mot polisen har kommit in efter förra helgens nazistdemonstration i Göteborg, skriver SVT Väst.

– Vi har en konkret anmälan där polisen anklagas för misshandel. Den har skickats vidare till SU, polismyndighetens särskilda utredningar, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningssektion i Västra Götaland, till SVT.

Det var förra helgen som Nordiska motståndsrörelsens, NMR:s, demonstration ägde rum i Göteborg. 23 aktivister inom NMR anhölls misstänkta för våldsamt upplopp efter tumultet som uppstod. En motdemonstrant sitter häktad för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.


LÄS OCKSÅ: Nazistledarna som greps i Göteborg 


Nu har även poliser blivit polisanmälda efter händelserna, rapporterar SVT Väst.

Flera anmälningar mot polisen

– Vi har en konkret anmälan där polisen anklagas för misshandel. Den har skickats vidare till SU, polismyndighetens särskilda utredningar. Det har också kommit in ett antal skrivelser som kommer att resultera i en eller flera ytterligare anmälningar om misshandel, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningssektion i Västra Götaland, till SVT.

Helena Trolläng.
Foto: POLISEN

Helena Trolläng vet inte exakt vad poliserna anklagas för, men säger till SVT att hon tror att anmälningarna kommer från NMR.

Anmälningar tros komma från NMR

Polisens interna utredningar är endast tillgängliga för personalen på den särskilda utredningsenheten eftersom övriga poliser inte ska kunna påverka utredningarna. Det är anledningen till att Trolläng inte har mer information om anmälningarna.

–  Naturligtvis är målet alltid att vi inte ska bli anmälda överhuvudtaget. Samtidigt är min bild att det här handlar om ett mycket litet antal anmälningar med tanke på omständigheterna. Vi är nöjda med vår egen hantering av demonstrationen, säger hon vidare till SVT.

500 till 700 personer deltog i nazistmarschen. Nazisterna själva hade räknat med 1 000 deltagare i marschen som man hoppades skulle bli den största hittills.

LÄS OCKSÅ: Motdemonstrant häktad efter nazistdemonstration