Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anmälan: Överläkare jobbade med symptom

Folkhälsomyndigheten höll under tisdagen en pressträff om covid-19 och läget i Sverige. Många väntar på besked för vilka restriktioner som införs till jul.
Den kvinnliga överläkaren var verksam på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

En överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset hade tydliga symtom på covid-19-infektion.

Ändå gick hon till jobbet – och kan ha smittat 13 personer.

Detta enligt en anmälan som sjukhuset gjort till Ivo.

Läkaren har nu fått sparken.

– Jag är chockerad. Jag anser att det är fullständigt orimligt att jag blivit ansedd som smittspridare mitt under brinnande pandemi, säger hon.

Enligt anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, gick överläkaren till sitt arbete två dagar i oktober – trots att personen hade ”uppenbara symtom som skulle kunna vara förenliga med covid-19”.

När kolleger bad läkaren att gå hem fick de till svar att hon hade antikroppar mot sjukdomen. 

Men läkaren hade inte någon gång testat sig varken för antikroppar eller för covid-19. Kollegerna invaggades därför i falsk säkerhet, enligt anmälan.

Läkaren deltog i ”team” och planerade att vara med på medarbetarsamtal med sin närmaste chef, som också är den som skrivit anmälan till Ivo.

”Jag bad henne gå hem omedelbart”, skriver chefen.

”Omdömeslöst beteende”

Den anmälda överläkaren hade själv bett om att få göra covid-test vid två tillfällen, men detta gjordes inte eftersom enbart en chef kan boka in testning vilket framgår i Ivo-anmälan.

Anmälaren menar att överläkaren därför själv borde ha misstänkt att hon var smittad, och att hon visat ”upprepat omdömeslöst beteende under två dagars tid”.

Efter att läkaren varit på jobbet med misstänkt coronasmitta har 13 personer insjuknat på enheten där hon arbetade, därav en patient och två anhöriga. Övriga är personal.

Enligt skrivelsen till Ivo har bara en av de smittade kunnat uppge en annan potentiell smittkälla.

Anmälaren menar att det inte handlar om hur många eller om någon har smittats av läkaren utan om det omdömeslösa beteendet i sig.

Någon förståelse för att hon agerat fel har överläkaren inte visat, enligt anmälan.

Eftersom arbetsgivaren inte längre har tillit till henne avskedades läkaren i mitten av november.

Läkaren: ”Jag är chockerad”

Själv anser läkaren att det är orimligt att hon blivit av med sin anställning.

– Jag är chockerad. Det är fruktansvärt grovt att bli avskedad. Om någon åtgärd var aktuell skulle det i så fall vara en varning. Jag har jobbat prickfritt inom SU sedan 2008, säger hon.

Läkaren menar att det inte stämmer att hon kommit till jobbet en onsdag och varit kraftigt allmänpåverkad av luftvägsinfektion. Hon tycker i efterhand inte att hon gjort något fel.

– Jag hade ingen som helst misstanke om att jag var sjuk på onsdagen. Jag började känna mig påverkad på torsdagen, men jag har ofta ensidig halsfluss och hade tagit antibiotika. Jag hade inga patientkontakter den dagen. På lördagen gjorde jag ett covid-test som var positivt, säger hon.

Jobbar på annan ort

Läkaren jobbar nu på annan ort, men säger att hon kommer att verka för att få tillbaka sin tjänst på Sahlgrenska och att hon tar hjälp av jurister på Läkarförbundet.

Verksamhetschefen vid det aktuella verksamhetsområdet på Sahlgrenska universitetssjukhuset kommenterar via mejl:

”Sjukhuset har skickat in en IVO-anmälan och också skrivit en avvikelserapport till följd av händelsen. Eftersom det gäller ett enskilt och pågående personalärende kan vi i nuläget inte ge några ytterligare kommentarer.”


Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, om bristen på D-vitamin efter att efterfrågan ökat i hela Europa