Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anmälan: Känd nattklubb smygfilmar sin personal

En anonym uppgiftslämnare hävdar att en känd nattklubb i Göteborg har installerat kameror på flera ställen, däribland i personalens omklädningsrum. Foto: COLOURBOX

En anonym uppgiftslämnare hävdar i en anmälan till Datainspektionen att en känd nattklubb i Göteborg har installerat kameror på flera ställen, däribland i personalens omklädningsrum.

Chefer ska sedan ha kommenterat andra anställdas utseende och fällt omdömen som "snygg rumpa" efter att ha tittat i kameran, menar uppgiftslämnaren.

Nu kräver Datainspektionen klubben på svar.

Den aktuella nattklubben nekar till anklagelserna:
"Vi har tillstånd där lagen kräver det. Och samtliga i personalen känner till kamerorna", skriver vd:n i ett mejl.

Tjänsteanteckningen som Nyhetsbyrån Siren tagit fram bygger på uppgifter från en anonym person. Personen menar att arbetsgivaren har satt upp kameror på flera ställen i nattklubben, däribland vid entrén och i omklädningsrummet. Någon information om att kamerorna sitter uppe ska däremot inte finnas, menar anmälaren.

Ska ha övervakat personalen

Personen menar att intrycket han fått är att övervakningen är till för att "övervaka" personalen snarare än någonting annat. Dessutom ska chefer ha kommenterat andra anställdas utseende med kommentarer som "snygg rumpa" efter att ha tittat i kameran, hävdar anmälaren.

Datainspektionen agerar

Detta har fått Datainspektionen att agera. Nu har myndigheten inlett ett så kallat tillsynsärende där man kräver ett skriftligt svar från klubben angående kameror och övervakning.

Där ställer myndigheten bland annat frågor om antalet kameror, när de sattes upp och för vilket ändamål.

Nattklubbens vd skriver i ett mejl till GT:

"Det stämmer inte att vi skulle ha kameror uppsatta i omklädningsrum. Vi jobbar ständigt med vår värdegrund tillsammans med våra medarbetare. Vi har tillstånd där lagen kräver det. Och samtliga i personalen känner till kamerorna."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!