En anonym uppgiftslämnare hävdar att en känd nattklubb i Göteborg har installerat kameror på flera ställen, däribland i personalens omklädningsrum. Foto: COLOURBOX
En anonym uppgiftslämnare hävdar att en känd nattklubb i Göteborg har installerat kameror på flera ställen, däribland i personalens omklädningsrum. Foto: COLOURBOX

Anmälan: Känd nattklubb smygfilmar sin personal

Publicerad

En anonym uppgiftslämnare hävdar i en anmälan till Datainspektionen att en känd nattklubb i Göteborg har installerat kameror på flera ställen, däribland i personalens omklädningsrum.

Chefer ska sedan ha kommenterat andra anställdas utseende och fällt omdömen som "snygg rumpa" efter att ha tittat i kameran, menar uppgiftslämnaren.

Nu kräver Datainspektionen klubben på svar.

Den aktuella nattklubben nekar till anklagelserna:
"Vi har tillstånd där lagen kräver det. Och samtliga i personalen känner till kamerorna", skriver vd:n i ett mejl.

Tjänsteanteckningen som Nyhetsbyrån Siren tagit fram bygger på uppgifter från en anonym person. Personen menar att arbetsgivaren har satt upp kameror på flera ställen i nattklubben, däribland vid entrén och i omklädningsrummet. Någon information om att kamerorna sitter uppe ska däremot inte finnas, menar anmälaren.

Ska ha övervakat personalen

Personen menar att intrycket han fått är att övervakningen är till för att "övervaka" personalen snarare än någonting annat. Dessutom ska chefer ha kommenterat andra anställdas utseende med kommentarer som "snygg rumpa" efter att ha tittat i kameran, hävdar anmälaren.

Datainspektionen agerar

Detta har fått Datainspektionen att agera. Nu har myndigheten inlett ett så kallat tillsynsärende där man kräver ett skriftligt svar från klubben angående kameror och övervakning.

Där ställer myndigheten bland annat frågor om antalet kameror, när de sattes upp och för vilket ändamål.

Nattklubbens vd skriver i ett mejl till GT:

"Det stämmer inte att vi skulle ha kameror uppsatta i omklädningsrum. Vi jobbar ständigt med vår värdegrund tillsammans med våra medarbetare. Vi har tillstånd där lagen kräver det. Och samtliga i personalen känner till kamerorna."

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER