Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anlagda bränder skapade panik bland boende

Ett antal bränder i två närliggande fastigheter i Göteborg skapade panik bland boende.
Foto: NYHETER STO/NIKLAS GÖRANSSON

Ett antal bränder i två närliggande fastigheter i Göteborg skapade panik bland boende.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.

– Det är sjuvåningshus och så klart blev många oroliga, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Bränderna i Rannebergen i Angered i nordöstra Göteborg orsakade ett stort räddningspådrag tidigt på söndagsmorgonen.

Första larmet kom vid 03.54, då brann det i ett förråd.

Lite senare, 04.21, larmades på nytt. Nu hade det börjat brinna i flera trappuppgångar i en annan fastighet i samma område.

Panikartade scener bland boende

– Det började brinna i tre olika trappuppgångar samt på olika våningar i huset. Någon har bland annat försökt sätta eld på olika armaturer, uppger Anders Ternevi, ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Det blev rökutveckling i sjuvåningshuset och många boende blev oroliga. Vittnen berättar om panikartade scener där boende började klättra ut genom fönster och ställde sig på skärmtak och terrasser.

Enligt räddningstjänsten skadades dock ingen person vid bränderna. Ett stort pådrag dirigerades till platsen och kunde snabbt släcka både förrådsbranden och i trappuppgångarna.

En gripen

Så väl räddningstjänst som flera polispatruller och ambulanser fanns på platsen. Strax efter 06 kunde dock de flesta enheterna från räddningstjänsten återvända.

– Det var inga större bränder men man förstår att folk blev rädda av rökutvecklingen, säger Anders Ternevi vid räddningstjänsten.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

– Det är någon som tuttat på brännbart material i trappuppångarna, säger Per Sahlgren, vakthavande polisbefäl.

Lite senare under morgonen kunde polisen meddela att man gripit en man i 35-årsåldern misstänkt för att han anlagt bränderna. Rubriceringen är grov mordbrand.

Bilbränder i samma del av staden

I förra veckan uppmärksammades ett stort antal bilbränder i Göteborg, bland annat i de nordöstra stadsdelarna.

Där var ett en grupp svartklädda personer som i en till synes välkoordinerad aktion slog in bilrutor och satte eld på fordonen.

Polisen misstänker dock i nuläget inget samband mellan bilbränderna och morgonens misstänkta mordbrand, enligt Per Sahlgren.